نوسانات ارزی به دور از واقعیت‌های اقتصادی/ دلار به عقب باز می‌گردد


نوسانات ارزی به دور از واقعیت‌های اقتصادی/ دلار به عقب باز می‌گردد

یک کارشناس اقتصادی نوسانات نرخ ارز در طول هفته‌های اخیر را به دور از واقعیت اقتصادی کشور دانست و تاکید کرد که تغییر قیمت دلار مقطعی است و به شرایط قبل خود بازخواهد گشت.

گروه بانک و بورس بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ «میثم مهرپور» کارشناس اقتصادی در گفتگو با بازارنیوز پیرامون نوسانات نرخ ارز در هفته‌های اخیر اظهار کرد: افزایش قیمت دلار به دلیل وقایع سیاسی و غیر اقتصادی ناپایدار است، زیرا بعد از مدتی به روال عادی خود برخواهد گشت. بعضی از اتفاقات جنبه روانی دارند که موجب رشد انتظارات تورمی و در نتیجه جهش نرخ ارز می‌شوند.

نوسانات ارزی به دور از واقعیت‌های اقتصادی/ دلار به عقب باز می‌گردد
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: در حال حاضر تمام نیاز‌های ارزی کشور در زمینه واردات توسط بانک مرکزی و از طریق مرکز مبادله و ارز ترجیحی پاسخ داده می‌شود؛ به عنوان مثال در سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۷۰ میلیارد دلار بیش از سال ۱۴۰۱ برای پاسخ به این نیاز‌ها از سوی بانک مرکزی ارز تخصیص داده شده است.


وی با اشاره به عدم تبعیت بازار و کالا‌ها از نرخ رسمی بانک مرکزی، گفت: چرایی وقوع این امر را نباید در سیاست‌های بانک مرکزی و همچنین نحوه تامین و تخصیص ارز توسط این نهاد جستجو کرد. استدلال افزایش نرخ ارز بر اساس وقایع سیاسی به معنای دخیل بودن این عامل در جهش نرخ ارز نیست، بلکه به این معناست که افزایش نوسانات در این بازار و به تبع آن بالا رفتن قیمت دلار ریشه در عوامل اقتصادی ندارد.


مهرپور توضیح داد: زمانی که فضای روانی جامعه با شرایط خاصی مواجه و به دنبال آن انتظارات تورمی هم تشدید می‌شود، طبیعی است که نرخ‌ها در همه بازار‌ها از جمله ارز افزایش پیدا کند.


این کارشناس اقتصادی متذکر شد: نوسانات ارزی چند هفته اخیر با عناوین مختلفی مانند دلار تلگرامی و یا بازار غیررسمی در حال تاثیر گذاشتن بر بازار کالا‌ها بوده و این مسئله یک امر غیرطبیعی است، زیرا همانگونه که در ابتدا ذکر شد میزان تخصیص ارز به برخی از کالا‌های اساسی با افزایش همراه بوده است.


وی افزود: در سال ۱۴۰۲ حدود ۱ میلیارد دلار در قالب ارز ترجیحی و مرکز مبادله برای واردات گوشت قرمز تخصیص داده شد. مضاف بر این موضوع تقریباً ۴.۳ میلیارد دلار و همینطور بالغ بر ۲۰۰ میلیون دلار به ترتیب برای واردات دارو و ملزومات پزشکی و همچنین گوشت مرغ تامین ارز شده بود. همه این ارقام نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد داشته است


مهرپور اضافه کرد: بنابر گفته رئیس کل بانک مرکزی، نرخ دلار تلگرامی برای کالای قاچاق و فرار سرمایه است. افزایش قیمت در بازار‌های دارایی یک امر طبیعی به حساب می‌آید، اما تاثیر پذیری قیمت کالا‌ها از نرخ غیررسمی ارز مسئله ناخوشایندی است که برای حل آن باید به سایر موارد مرتبط با آن رجوع کرد.


این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: پافشاری بر این نکته که جنگ باعث نوسانات ارزی شده است اثری جز تضعیف جریان مقاومت ندارد. قیمت دلار به دلیل جنگ نیست، بلکه علت آن به فشار‌های روانی کاذبی بازمی‌گردد که باعث تشدید انتظارات تورمی می‌شود.


وی تصریح کرد: در حال حاضر شرایط اقتصادی ایران در تامین ارز در وضعیت کاملاً معقولی به سر می‌برد، افزایش ۷۰ میلیارد دلاری تخصیص ارز در سال ۱۴۰۲ گواهی برای تصدیق این گزاره است.


مهرپور در پایان تاکید کرد: افزایش نرخ ارز در طول هفته‌های گذشته پایدار نخواهد بود چرا که ریشه در واقیعت‌های اقتصاد کشور ندارد؛ لذا وضعیت آن مقطعی بوده و به شرایط قبل بازخواهد گشت.


پایان پیام//

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه بانک‌

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


لخته خون گوشتی شبیه جگر در پریودی چیست و چه علتی دارد‌؟ +‌روش درمان