آیا ابتلا به هپاتیت سی منجر به سرطان کبد می شود؟


آیا ابتلا به هپاتیت سی منجر به سرطان کبد می شود؟

سیناپرس با همکاری پزشکان متخصص حوزه های مختلف، هر هفته به سوالات پزشکی شما مخاطبان پاسخ می دهد. سوالات خود را مطرح کنید، پاسخ علمی و درستی دریافت کنید.سرطان کبد به چه علتی ایجاد می شود؟ آیا ابتلا به هپاتیت سی می تواند منجر به سرطان کبد شود؟ آیا...

سیناپرس با همکاری پزشکان متخصص حوزه های مختلف، هر هفته به سوالات پزشکی شما مخاطبان پاسخ می دهد. سوالات خود را مطرح کنید، پاسخ علمی و درستی دریافت کنید.

سرطان کبد به چه علتی ایجاد می شود؟ آیا ابتلا به هپاتیت سی می تواند منجر به سرطان کبد شود؟ آیا این نوع سرطان قابل درمان است؟

به گزارش سیناپرس، رشد غیر طبیعی و خارج از کنترل سلول های بدن که موجب تخریب سلول های طبیعی می شوند را سرطان می نامند. سرطان در واقع تکثیر لجام گسیخته سلول های بدن است. کبد یا جگر سیاه که یکی از بزرگترین ارگان های بدن اســت نـیــز بـه سرطان مبتلا می شود. شیوع این بیماری در کشورهای آفریقایی و آسیایی (خصوصا آسیای جنوب شرقی ، ژاپن و چین) بسیار شایع تر است. بیماری معمولا مردان را و در سنین بالای ۵۰ سال درگیر می کند.

علل سرطان کبد

مهمترین علت شناخته شده سرطان اولیه بد عبارت است از بیماری سیروز، تنبلی کبد، عفونت مزمن با ویروس هپاتیت «ب» و هپاتیت «سی» ، مصرف مشروبات الکلی و مصرف آفلاتوکسین است. بیماری سیروز تنبلی کبد در نتیجه پیشرفت التهاب کبدی و تخریب بافت آن و ایجاد جوشگاه در آن ایجاد می شود.

هپاتیت C و سرطان کبد

محققین دریافته اند یکی از علل مهم سرطان کبد ابتلا به هپاتیت “سی” است. این موضوع خصوصا در ژاپن، ایتالیا، اسپانیا، جنوب آفریقا و آمریکا صادق است. حدود ۵ درصد مبتلایان به هپاتیت C که دچار تنبلی کبد شده اند، دچار سرطان کبد خواهند شد و این حالت معمولا سال ها طول می کشد.

کسانی که مبتلا به گونه 1b هستند، دچار بیماری شدیدتر شده و خطر بروز سرطان کبد در آنها بیشتر است. برای بروز سرطان کبد، بروز سیروز ( تنبلی کبد ) ضروری است.

واضح است که همه افراد مبتلا به هپاتیت “سی” دچار سرطان کبد نمی شوند و افراد مسن تر ، آقایانی که به مصرف مشروبات الکلی ادامه می دهند یا هم زمان به هپاتیت”ب” نیز مبتلا ،هستند بیشتر چار سرطان کبد می شوند.

نشانه های سرطان کبد

علائم و نشانه های سرطان کبد در مراحل اولیه غیر اختصاصی است و شامل ضعف، لاغری و بی اشتهایی می شود اما در مراحل پیشرفته زردی و آب آوردن شکم بروز می کند. برای تشخیص سریع تر سرطان کبد، انجام آزمایش خونی آلفافتوپروتئین aFP به صورت دوره ای (طبق نظر پزشک) و سونوگرافی شکم ضروری است.

چند توصیه:

1-سیگار نکشید؛ استعمال دخانیات عامل مساعد کننده بروز سرطان است.

2-الکل ننوشید؛ مصرف مشروبات الکلی خطر بروز سرطان کبد را بیشتر می کند.

3-از مصرف بادام زمینی و پسته انبار شده که احتمال آلودگی با آفلاتوکسین در آنها وجود دارد خودداری کنید.

درمان

هپاتیت سی طبق دستور پزشک انجام می شود. حذف ویروس و کاهش شدت ضایعات کبدی می تواند از بروز سرطان جلوگیری کند. در حال حاضر درمان شامل برداشتن تومور به روش جراحی شیمی درمانی از راه شریان کبدی همراه با آمبولیزاسیون وی، انجام پیوند کبد است. لازمه این امر کشف سرطان کبد در مراحل ابتدایی بیماری است. میزان عود این سرطان نیز بالاست .

یکی از شیوه های درمانی، تزریق الکل خالص به داخل توده سرطانی است. این کار باعث کشته شدن سلول سرطانی می شود.

اینترفرون و سرطان کبد

مطالعات متعددی نشان داده که در بیماران تحت درمان با اینترفرون بروز تنبلی کبد و سرطان کبد کمتر می شود.

*دکتر سید موید علویان، فوق تخصص گوارش و کبد، رئیس شبکه هپاتیت ایران


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


عکس نوشته و متن تولدت مبارک پسرم | عکس پروفایل تبریک تولد پسرم از طرف مادر و پدر