بورک (borek) یک غذای محبوب، لذیذ و سنتی ترکیه میباشد.
بسیار به پیراشکی یا سنبوسه شبیه است.
این خوراک در دربار عثمانی از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است.

پایه اصلی بورک، خمیر آن است که “یوفکا” یا “فیلو” نامیده میشود.
خمیر آن از آب، آرد، نمک و کمی ماست تهیه میشود.
خمیر پس از ورآمدن، توسط وردنه مخصوصی به نام ” oklava ” تا حد امکان نازک میشود.
یک یوفکای باکیفیت باید چنان نازک باشد که از پشتش بتوان همه چیز را دید و بدون ترک و پارگی باشد.
سپس خمیر روی ساج کمی پخته میشود.

با یوفکا انواع غذاها و شیرینی ها ازجمله “باقلوا” تهیه میشود.
از آنجا که نازک کردن خمیر، کاریست بسیار سخت بهتراست از خمیر یوفکا ی آماده که در سوپرمارکت ها موجود است استفاده کرد.

همانطور که خواهید دید من بورک ها را با توجه به شکل آنها نامگذاری کرده ام. البته میتوان بورک ها را براساس مواد میانی هم، طبقه بندی کرد.

متداولترین بورک ها، بورک سیگاری و مارپیچی هستند.
در اینجا من چند ترکیب را پیشنهاد کرده ام که میتوانید بورک هایتان را با آن پر کنید. شما میتوانید از ترکیبات دیگری نیز استفاده کنید.
در ترکیه بورک را معمولا با اسفناج و پنیرفتا پر میکنند.
به زودی با چند نوع بورک که در وعده صبحانه سرو میشود و در ترکیه بسیار رایج است،آشنا میشویم.
تهیه بورک ها به دلیل آماده بودن خمیر آنها، از پیراشکی راحت تر است.
بورک در زمره ” فینگرفود” ها قرار میگیرد و برای کسانی که به طور حرفه ای کیترینگ میکنند، گزینه بسیار مناسبی است.

طرز تهیه

در ابتدا خمیر را باید حداقل یک ساعت قبل از پخت، بیرون یخچال بگذارید تا هم دمای محیط شود.
اگر خمیر را در فریزر نگهداری میکنید حتما باید یک روز قبل به یخچال منتقل کنید.
مخلوطی از شیر یا ماست یا هر دو همراه با زرده تخم‌مرغ و روغن زیتون یا روغن مایع و زعفران تهیه کنید و با قلم مو روی دو طرف خمیر بمالید تا حالت چسبندگی و انعطاف پیدا کند.
البته استفاده از زعفران الزامی نیست ولی مزه و رنگ و روی بورک را بهتر میکند.
مواد میانی کاملا سلیقه ای است ولی باید حتما کاملا سرد شده باشد و روغن نداشته باشد.
مواد را روی خمیر گذاشته و بپیچید و روی بورک را در صورت تمایل کنجد، سیاهدانه، خرفه یا خشخاش بپاشید و در فر ۱۸۰ درجه، طبقه وسط به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه بگذارید تا حدی که روی آنها طلایی شود.

نکته:
بورک را میتوانید در روغن هم سرخ کنید.
در به کار بردن فلفل زیاده روی کنید چون بورک هرچه تندتر، خوشمزه تر

مواد میانی بورک ۱
مرغ پخته ریش ریش شده
انواع فلفل دلمه رنگی
پیاز خلال شده
قارچ ریز شده
که میتوانید همه را با انواع ادویه در کمی کره تفت دهید و در آخر کمی سس خردل به آن بیفزایید. مواد میانی بورک ۲
سیب‌زمینی پخته رنده شده
پیاز داغ
سبزی های معطر ریز شده یا خشک
کمی پنیر فتا
پودرسیر، فلفل سفید و نمک
که باید همه رابا هم خوب مخلوط کنید. مواد میانی بورک ۳
مخلوط انواع سوسیس یا کالباس
با قارچ
فلفل دلمه
و پنیر موتزارلا مواد میانی بورک ۴
اسفناج بخارپز یا جعفری تازه ریز شده
پنیر فتا
سیر رنده شده
پیاز داغ
که خوب با هم مخلوط شده باشند. مواد میانی بورک ۵
سس بلونز :
پیاز نگینی را کمی تفت دهید و سیر خورد شده و گوشت چرخکرده را اضافه کنید و تفت دهید.
سپس رب گوجه، فلفل دلمه ای سبز، فلفل قرمزو سیاه،نمک ، زردچوبه و پاپریکا بزنید و کمی آب اضافه کنید و با حرارت کم بپزید تا آبش کشیده شود.
میتوانید از هویج رنده شده هم در ترکیب این سس استفاده کنید. بورک سیگاری

برای تهیه بورک سیگاری به این ترتیب عمل کنید:
خمیر مستطیلی یا مثلثی را به مخلوط شیر آغشته کنید و از مواد میانی روی آن قرار دهید.
یک سانت و نیم از ابتدا و طرفین خمیر، داخل شوید و سپس مواد میانی را به صورت یک خط موازی با عرض خمیر بگذارید.
دو طرف خمیر را داخل بزنید و سپس به آرامی آن را لوله کنید.

آموزش انواع بورک با خمیر یوفکا

بورک مثلثی

پیچیدن بورک مثلثی درست مانند سنبوسه است.
در آینده در مورد سنبوسه و طرز تهیه آن بیشتر
آشنا میشویم.

آموزش انواع بورک با خمیر یوفکا

بورک سلطنتی

به این صورت است :
روی سینی فر کاغذ روغنی بگذارید.
سه لایه خمیر آماده شده را روی هم بگذارید.
مواد میانی را روی لایه سوم به طور یکنواخت پخش کنید.
سه لایه دیگر از خمیر را روی مواد بچینید.
و روی لایه آخر کنجد بپاشید.
با کمک یک چاقوی تیز بورک را لوز کنید.
سینی را در فر بگذارید تا روی بورک طلایی شود.

آموزش انواع بورک با خمیر یوفکا

بورک گل

ابتدا خمیر یوفکا را گرد برش دهید.
سپس رو مال کنید.
پوره سیب‌زمینی را آماده کنید. بهتر است کمی پنیر (گودا یا موتزارلا) هم به آن اضافه کنید.
لایه اول خمیر را روی سطح قرار دهید و یک توپ از پوره سیب‌زمینی وسطش بگذارید، لایه بعدی خمیر را بردارید و با کمک انگشت اشاره وسطش را در توپ سیب‌زمینی فشار دهید.
دوباره یک توپ سیب‌زمینی وسط خمیر دوم قرار دهید و لایه سوم خمیر را روی آن فشار دهید.
بورک های حاصل را در روغن سرخ کنید.
روغن باید داغ و تابه باید گود باشد تا بورک در روغن غوطه ور شود.

آموزش انواع بورک با خمیر یوفکا

بورک کاسه ای سربسته

خمیر فیلو را گرد برش بزنید.
آنها را رو مال کنید.
بهتر است زیر لایه اول را مواد نمالید.
سه لایه خمیر را روی هم بگذارید و داخل کاسه سینی مافین قرار دهید.
داخل آنها را تا ۲/۳ به دلخواه پر کنید.
روی کاسه ها سه لایه خمیر گرد بگذارید.
میتوانید روی لایه بالایی کمی پنیر موتزارلا بگذارید.
سینی مافین را در فر بگذارید تا روی پنیر طلایی شود.

آموزش انواع بورک با خمیر یوفکا

بورک حلزونی یا مارپیچی

روش کار در این مدل درست مانند بورک سیگاری است.
با یک تفاوت
وقتی لوله ها یا سیگارت ها آماده شد، آنها را روی سینی فر به صورت مارپیچ بپیچید و بعد در فر بپزید.
نکته :
در بورک حلزونی باید مواد میانی کمتری قرار دهید تا پیچیدن آن راحت تر باشد و خمیر پاره نشود.
اگر مارپیچ را ادامه دهید و تمام سیگارت ها را به دور یک نقطه مرکزی، بچینید یک بورک بزرگ مارپیچی خواهید داشت. برای سرو این بورک آنرا مانند کیک برش میزنند.

آموزش انواع بورک با خمیر یوفکا

بورک کاسه ای

مانند بورک کاسه ای سربسته عمل کنید.
با دو تفاوت:
خمیر را باید با قطر بزرگتر برش دهید تا وقتی آنرا در قالب مافین میگذارید لبه هایش از قالب بالا بیاید.
روی مواد میانی میتوانید پنیر بگذارید و نباید روی آن را با خمیر بپوشانید.
زمان پخت این بورک از مدل سربسته کمتر است.

آموزش انواع بورک با خمیر یوفکا

سعی کردم تمام نکاتی را که به ذهنم میرسید بیان کنم .
اگر نکته ای را فراموش کرده ام خوشحال میشوم با من در میان بگذارید.