نبض بازار زیر سایه سیاست


نبض بازار زیر سایه سیاست

دنیای اقتصاد-امیرمحمد بختیاری : هفته گذشته، هفته متعادل و کم‌رمق دیگری برای بازار سرمایه بود. شاخص‌های اصلی بازار که سال جاری را با عزمی کم‌نظیر آغاز کرده بودند و کمر همت را برای فتح قله‌ها و سقف‌های گذشته بسته بودند، حال مجددا به وضعیت ناخوش سال گذشته که اتمسفر بازار به فضایی سرشار از نااطمینانی مبدل شده بود، بازگشتند. پس از گذشت یازده روز از آغاز موج جدیدی از تنش‌های سیاسی و منطقه‌ای، بازارهای مالی همچنان در تب‌وتاب اخبار و التهابات اتفاق‌افتاده به آرامش‌خاطری ابدی دست نیافتند. بازار سرمایه نیز مانند بازارهای مالی در سراسر جهان به دلیل نااطمینانی از شعله‌ور شدن آتش جنگ در منطقه در روزهای آینده روزهای پر از شک و تردیدی را پشت‌سر می‌گذراند. در این میان طلای جهانی نیز روز گذشته برای ساعاتی از سقف ۲هزار و ۴۰۰ دلار عبور کرد. افزایش انس جهانی از هفته‌های گذشته گویای وضعیت سردرگم حال حاضر است. نفت در بازارهای جهانی مرز ۹۱دلار را درنوردیده است. همه این عوامل نشان می‌دهد که نبض بازارها زیر سایه تنش‌های بین‌المللی بسیار تندتر شده و باید دید دود شعله‌های جنگ در نهایت به چشم چه بازاری خواهد رفت.

نبض بازار زیر سایه سیاست صبا طاهریان / دنیای‌اقتصاد

بازار از دریچه آمار

در این میان شاخص کل بورس تهران هفته گذشته ۰.۴۹درصد سبزپوش بود و در پایان ساعت معاملاتی روز سه‌شنبه در قله ۲میلیون و ۲۶۱هزار واحدی ایستاد. این در حالی است که نماگر اصلی بازار تا هفدهمین روز نخست فروردین‌ماه سال جاری مثبت ۲.۵۴درصد بازدهی را به ثبت رسانده بود. نماگر هموزن نیز که سنجه قابل‌قبولی برای ارزیابی وضعیت همه‌جانبه بازار سهام است، برخلاف رشد هفتگی نماگر اصلی بازار سهام با نزول ۱.۱درصدی مواجه شد و در ساعات پایانی آخرین روز معاملاتی هفته گذشته در سطح ۷۵۱هزار و ۳۱۷ واحدی قرار گرفت. این نماگر نسبت به هفده روز نخست فروردین ۳.۴۱درصد افت را ثبت کرده است. شاخص کل فرابورس نیز که نشانگر مناسبی برای واکاوی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۷۲درصد سرخ‌پوش بود و در نهایت هفته گذشته معاملاتی را در ارتفاع ۲۵هزار و ۳۹۶واحدی به پایان رساند. همچنین شاخص هموزن فرابورس افت ۱.۱درصدی را تجربه کرد. هفته‌ای که سپری شد میانگین ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حق تقدم بازار می‌شود مقدار ۳هزار و ۹۹۴میلیارد تومانی را به ثبت رساند. به علاوه در هفته اخیر حدود یک‌هزار و ۶۸۸میلیارد تومان سرمایه از بازار کوچ کرده است.

روند بازار از دید کارشناسان

مریم محبی، کارشناس بازار سرمایه، بازار را در هفته‌ای که گذشت این‌گونه تحلیل و ارزیابی کرد: در هفته گذشته شاهد تصمیم‌گیری‌های تا حدودی منطقی سیاستگذاران از منظر اقتصادی بودیم، چرا که تصمیم‌گیری‌های عجولانه می‌تواند بازارها و اقتصاد کشور را با تلاطم‌های زیادی مواجه کند. افزایش تنش‌ها در چند روز گذشته، بازارهای بین‌المللی مانند کامودیتی‌ها، نفت و طلا را با افزایش قیمت‌ مواجه کرده که در صورتی که روند و شرایط فعلی تداوم یابد انتظار افزایش قیمت طلا و نفت در روزهای آینده چندان دور از انتظار نخواهد بود؛ چرا که تا زمانی که سرمایه‌گذاران و سهامداران بیم سقوط ارزش سهام در بازارهای جهانی و پرریسک را دارند، تصمیم به کوچ نقدینگی خود از چنین بازارهایی می‌گیرند و سرمایه خود را به بازارهای کم‌‌ریسکی مانند طلا منتقل می‌کنند. روز گذشته نیز طلای جهانی قله ۲هزار و ۴۰۰دلاری را برای مدتی کوتاه فتح و سپس از آن عقب‌نشینی کرد. از این‌رو واکنش‌های مضطربانه طلای جهانی احتمال افزایش تنش‌های منطقه‌ای را می‌دهد. بنابراین به نظر می‌رسد بازار طلا به دنبال فتح قله‌های قیمتی بالاتر باشد و اخبار فاندامنتال می‌تواند روند تاثیرگذاری به آن ببخشد. این کارشناس بازار سرمایه افزود: هفته گذشته شاهد هیجان و فرار سرمایه از بورس بودیم. با توجه به اینکه احتمال می‌رود در هفته جاری قیمت طلای جهانی افزایشی باشد، با نزدیک شدن به فصل مجامع، می‌توان روند متعادل‌تری را برای بازار، در صورتی که تنش‌ها شعله‌ور نشوند، انتظار داشت.

سهیل کلاه‌چی، کارشناس بازار سرمایه، پیرامون روند هفته گذشته بازار سرمایه گفت: به طور معمول اسفند و فروردین‌ را می‌توان ماه‌های مطلوب برای بازار سرمایه نامید. بازدهی‌ها در فروردین‌ماه سال‌های گذشته به طور معمول مثبت و جذاب ثبت شده‌اند. با این وجود نرخ بازده بدون ریسک از عواملی است که نشان می‌دهند بازار با نرخ بازدهی بدون ریسک گران است. البته باید متذکر شد که این نکته بدان معنا نخواهد بود که بازار سرمایه محل مناسبی برای سرمایه گذاری نخواهد بود، چرا که در بطن بازار می‌توان سهام گوناگون و مناسب را همچنان شناسایی کرد و سرمایه‌گذاران می‌توانند اقدام به سرمایه‌گذاری در چنین سهامی کنند. از طرفی P/E بازار در شرایط فعلی حدود ۷.۵ است و به نظر می‌رسد با نرخ بازده بدون ریسک P/E منطقی بازار باید به پایین‌تر از ۷ سقوط کند. بر اساس اینکه در شرایط فعلی بازار سهام تحت‌تاثیر ریسک‌های سیستماتیک و غیرسیستماتیک گوناگونی قرار دارد، سقوط شاخص کل بورس تهران به محدوده‌های ۲میلیون واحدی چندان دور از ذهن نخواهد بود. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود بازار متعادل و منفی برای هفته آینده پیش روی بازار باشد. باید دید سایه نااطمینانی‌ها و تنش‌ها در نهایت به ساحل آرامش خواهد رسید یا خیر.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه اقتصادی

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


انواع فونت و متن بسم الله الرحمن الرحیم برای بیو اینستا