دریای سرخ صحنه جدید تقابل چین و آمریکا


دریای سرخ صحنه جدید تقابل چین و آمریکا

اگر واشنگتن، تل‌آویو را برای توقف آتش‌بس در نوار غزه زیر فشار قرار دهد، امکان دارد چین از ایران بخواهد در مذاکرات آتش‌بس ورود کند و حملات مقاومت یمن، لبنان و عراق متوقف خواهد شد. همچنین اگر کنفرانسی بین‌المللی برای یافتن راه‌حل موضوع فلسطین برگزار شود، پکن معتقد به راه‌حل دو دولتی است و تلاش می‌کند نقش اصلی را در مذاکرات ایفا کند.

دریای سرخ صحنه جدید تقابل چین و آمریکا

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ پس از شکست ناوگان دریایی آمریکا در توقف حملات انصارالله در دریای سرخ علیه کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی، برخی منابع مدعی شدند، واشنگتن از پکن تقاضا کرد از ایران بخواهد این حملات را مهار کند. در جریان دیدار جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا و وانگ یی، وزیر امور خارجه چین در تایلند، این مقام آمریکایی به طرف چینی فشار آورد تا پکن از نفوذش در تهران برای توقف حملات نیروهای مسلح یمن در دریای سرخ استفاده کند.


آمریکا بارها از چین خواسته است با ایران برای توقف حملات انصارالله مذاکره کند. طبق گزارشی که روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز منتشر کرد، سالیوان و معاونش در جریان دیدارهای ماه جاری در واشنگتن با رئیس بخش بین‌الملل کمیته مرکزی حزب کمونیست چین این موضوع را بررسی کردند.

موضع پکن به مذاق واشنگتن خوش نیامد؛ دولتی که چندین بار چین را زیر فشار قرار داد تا از دیگر طرف ها بخواهد از گسترش تنش در منطقه خودداری کند


به ادعای رویترز، مقام های چینی از همتایان ایرانی خود خواستند برای توقف حملات انصارالله در دریای سرخ مداخله کنند، در غیر این صورت ممکن است روابط میان پکن و تهران دچار مشکل شود.


از آغاز تجاوزات رژیم صهیونیستی به نوار غزه، چین موضعی خصمانه علیه صهیونیست ها اتخاذ، از فشار برای محکومیت حملات حماس در هفتم اکتبر 2023 خودداری کرده و خواستار آتش بس فوری و برگزاری کنفرانس صلح شده است.


موضع پکن به مذاق واشنگتن خوش نیامد؛ دولتی که چندین بار چین را زیر فشار قرار داد تا از دیگر طرف ها بخواهد از گسترش تنش در منطقه خودداری کند. این در حالی است که می بینیم آمریکا قادر است بر رژیم صهیونیستی فشار بیاورد و مانع گسترش تنش در دریای سرخ که تجسم عینی پیامدهای خارجی جنگ غزه است، شود. چین همچنین مشارکت در ائتلف دریایی را به سرکردگی آمریکا با هدف مقابله با حملات انصارالله در دریای سرخ رد کرد، آن را ریختن نفت بر آتش توصیف و تأکید کرد، شورای امنیت سازمان ملل متحد در قطعنامه 2722 خود به هیچ کشوری اجازه اعمال زور علیه یمن نداده است.


ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در این باره گفت، سخنگوی وزارت امور خارجه چین اظهار نظر واضحی در زمینه آنچه در فلسطین، غزه و دریای سرخ می‌گذرد، مطرح کرد. ایران و چین هم نظر هستند که اولویت فوری فرونشاندن آتش جنگ در غزه و تحولات دریای سرخ سرریز ظلمی است که در غزه مشاهده می شود.


با وجود این، بعید نیست چین با ایران درباره حمله نکردن به کشتی‌های آمریکا در دریای سرخ و آسیب رساندن به منافع این کشور مذاکره کرده باشد. در عین حال انصارالله بارها تأکید کرده است، فقط کشتی‌های رژیم صهیونیستی یا کشتی‌هایی را که با بنادر این رژیم سروکار دارند، به دلیل جنگ غزه هدف قرار می‌دهد و تاکنون هیچ کشتی چینی در دریای سرخ هدف قرار نگرفته است.


واشنگتن که مدعی دفاع از امنیت کشتیرانی در دریای سرخ است، از تحریک برای مداخله پکن و خودداری خود از ورود به بحران دریای سرخ چندین هدف دارد. اگر پکن از مداخله خودداری کند، واشنگتن می خواهد به چین نشان دهد از حملات نیروهای مسلح یمن منتفع می شود یا نمی تواند با فشار بر دیگر طرف ها پس از تقویت روابط خود با کشورهای مختلف منطقه و موفقیت آن در ایفای نقش میانجی گرانه میان ریاض و تهران، بازیگر اصلی غرب آسیا باشد.


اگر پکن به توقف حملات انصارالله کمک کند، برای واشنگتن که نتوانست حملات را متوقف کند، بد خواهد شد و با توجه به کمک گرفتن آمریکا از چین به عنوان رقیب راهبردی خود، وجهه واشنگتن نزد افکار عمومی داخلی و خارجی متزلزل خواهد شد.

با توجه به کمک گرفتن آمریکا از چین به عنوان رقیب راهبردی خود، وجهه واشنگتن نزد افکار عمومی داخلی و خارجی متزلزل خواهد شد


چین نیز به نوبه خود تلاش می کند میان منافع اقتصادی، اصولی که از آن دفاع می کند، موقعیت تاریخی خود در قبال موضوع فلسطین و روابطش با کشورهای غرب آسیا تعادل برقرار کند. پکن حملات انصارالله را نتیجه طبیعی جنگ رژیم صهیونیستی در نوار غزه می داند؛ بنابراین توقف حملات یمن با توقف حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه مرتبط است و چین به چند دلیل ازجمله اینکه حامی جدی آرمان فلسطین است، نمی‌خواهد بر دیگر طرف ها فشار بیاورد.


پکن از زمان تجاوز رژیم صهیونیستی به نوار غزه حملات رژیم صهیونیستی را محکوم کرده است و آن را فراتر از ادعای «دفاع از خود» می داند. چین همیشه تکرار می کند مردم فلسطین مورد ظلم تاریخی قرار گرفته اند، بنابراین منطقی نیست پکن به تهران برای توقف حملات انصارالله فشار بیاورد.


علاوه بر این، چین می خواهد با توجه به درگیری با آمریکا به جهان نشان دهد واشنگتن در منطقه غرب آسیا هرج و مرج ایجاد می کند و مذاکرات تنها راه حل برای پایان دادن به درگیری فلسطین و رژیم صهیونیستی است، نه افزایش تنش نظامی.


اگر واشنگتن، تل‌آویو را برای توقف آتش‌بس در نوار غزه زیر فشار قرار دهد، امکان دارد چین از ایران بخواهد در مذاکرات آتش‌بس ورود کند و حملات مقاومت یمن، لبنان و عراق متوقف خواهد شد. همچنین اگر کنفرانسی بین المللی برای یافتن راه حل موضوع فلسطین برگزار شود، پکن معتقد به راه حل دو دولتی است و تلاش می کند نقش اصلی را در مذاکرات ایفا کند. این موضوع به محاسبات دو طرف و توافقاتی بستگی دارد که می توانند برای حل سایر موضوعات منطقه ای و بین المللی منعقد کنند.



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


باز شب شد