افشاگری اداره بازرسی از فساد در وزارت صحت


اداره بازرسی ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرد یافته‌های ابتدایی آنها نشان می‌دهد که در خریداری تجهیزات پزشکی و اقلام دارویی برای مبارزه با کرونا در افغانستان فساد صورت گرفته و همچنین از این پول در برخی از ولایت‌ها اقلام غیرضروری خریداری...

اداره بازرسی ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرد یافته‌های ابتدایی آنها نشان می‌دهد که در خریداری تجهیزات پزشکی و اقلام دارویی برای مبارزه با کرونا در افغانستان فساد صورت گرفته و همچنین از این پول در برخی از ولایت‌ها اقلام غیرضروری خریداری شده است.
تحقیقات اداره بازرسی پس از نشر گزارش‌هایی در مورد فساد در مصرف بودجه مبارزه با کرونا صورت گرفته است. گزارش‌هایی از قاچاق دستگاه‌های تنفس مصنوعی کمک شده به افغانستان نیز خبر داده بودند.

غزال حارث رییس اداره بازرسی در یک نشست خبری با تایید احتمال فساد در مصرف بودجه کرونا گفت که به همین دلیل و پس از تکمیل شدن تحقیقات، برخی از مقام‌های وزارت بهداشت و مسوولان ولایتی به دلیل "سواستفاده و غفلت وظیفه" به نهادهای عدلی و قضایی معرفی می‌شوند.

به گفته او یک عدد تب‌سنج، در بدخشان به ۱۲هزار افغانی (هر دلار معادل ۷۷ افغانی)، در هرات به ۲۴هزار، در غزنی ۱۶هزار، در سمنگان به ۲۰ هزار و در لوگر حتا به ۹۱ هزار افغانی خریداری شده است.

او از نمونه‌های دیگر احتمال فساد در خریدها نیز او یاد کرد و گفت که سیستم گرم‌کننده سرم در بدخشان به ۸۵ هزار افغانی (۱۱۰۰ دلار) خریداری شده در حالی قیمت آن در بازار ۴۰ هزار افغانی است.

به گفته وی، این موضوع نشان دهنده این است که مشکلاتی در مصرف بودجه کرونا وجود دارد که همه این موارد بررسی خواهد شد.
به گفته او در برخی از ولایت‌ها خریداری‌های غیرمرتبط صورت گرفته در حالی که پول اختصاص داده شده مشخصا باید برای مبارزه با کرونا به مصرف می‌رسید.

خانم حارث افزود که از این بودجه در بعضی ولایت‌ها حتی تخت خواب، لنز دوربین عکاسی، تلویزیون‌ و گوشی تلفن خریداری شده است.
رییس اداره بازرسی تصریح کرد که در بیشتر قراردادها رهنمود تدارکاتی رعایت نشده و اسناد دقیق خریداری موجود نیست.
اداره بازرس مدعی است که وزارت بهداشت افغانستان پایگاه‌ داده‌ها در مورد دستگاه‌های تنفس مصنوعی را در اختیار ندارد و به همین دلیل شمار دقیق این دستگاه‌ها در افغانستان موجود نیست.
رسانه‌ها پیش از این گزارش داده بودند که ۳۲ دستگاه تنفس مصنوعی کمک شده به افغانستان به پاکستان قاچاق شده اما اداره بازرس این گزارش را نادرست خواند.

پس از شیوع کرونا ۶۳ دستگاه به افغانستان کمک شده بود و آن‌ها توانسته‌اند که در پی تحقیقات و مشاهدات مستقیم موجودی ۵۶ دستگاه را ثابت کند و تحقیقات ادامه دارد که سرنوشت ۷ دستگاه دیگر نیز مشخص شود.
با این حال، خانم حارث گفت که شمار دقیق دستگاه‌های تنفس مصنوعی که پیش از شیوع کرونا در وزارت بهداشت موجود بوده و یا هم در جریان شیوع این بیماری خریداری شده باشد، به صورت مجموع مشخص نیست.
به گفته وی، از جمله ۳۳۵ دستگاه که فهرست آن از سوی وزارت بهداشت تهیه شده، موجودیت ۲۶۹ دستگاه تثبیت شده و بررسی‌ها تا زمان تثبیت تمامی این دستگاه‌ها ادامه خواهد داشت .

این اداره همچنین دریافته که در برخی از ولایت‌ها شمار این دستگاه‌ها بیشتر از آماری بوده که از سوی وزارت صحت عامه ارایه شده است. به عنوان نمونه خانم حارث گفت که در ولایت بامیان یک دستگاه و در هرات ۱۵ دستگاه بیشتر از آنچه که وزارت صحت عامه گفته وجود داشته.
خانم حارث در ادامه افزود که به دلیل کمبود نیروهای متخصص، بسیاری از دستگاه‌های تنفس مصنوعی بدون استفاده باقی مانده است. در شفاخانه‌های ویژه درمان بیماران کرونا در کابل، ۹ دستگاه موجود است اما عملا از دو پایه آن استفاده صورت می‌گیرد.

رییس اداره بازرس در این نشست خبری تصریح کرد که بخش بهداشتی افغانستان در گذشته و هم اکنون نیز با ضعف جدی مدیریتی روبرو بوده و این موضوع تاثیرات منفی روی عرضه خدمات بهداشتی به شهروندان در پی داشته است.

اکمل سمسور، سخنگوی وزارت صحت عامه در واکنش به این تحقیقات اداره بازرسی ریاست جمهوری به بی‌بی‌سی گفت که این وزارت نیز "کسانی را که در فساد دست داشته باشند به نهادهای عدلی و فضایی معرفی می‌کند." او افزود که نتایج این تحقیق به‌صورت رسمی با آنها "شریک نشده است".

کد (9)

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه افغانستان

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


دانلود آهنگ خاص و بی نظیر اجتماعی سارینا از شاهین نجفی