مقبره میرعماد


مقبره میرعماد که در شهر اصفهان واقع شده متعلق به شخصی با نام میر عماد حسنی قزوین است که مردم به اشتباه بر این باورند که آرامگاه این شخص در شهر قزوین است ولی مقبره ایشان در مسجد مقصودبیک اصفهان واقع شده است.مسجد کوچک مقصودبیک در یکی از کوچه های شمال شرقی میدان نقش جهان(امام) […]

مقبره میرعماد که در شهر اصفهان واقع شده متعلق به شخصی با نام میر عماد حسنی قزوین است که مردم به اشتباه بر این باورند که آرامگاه این شخص در شهر قزوین است ولی مقبره ایشان در مسجد مقصودبیک اصفهان واقع شده است.مسجد کوچک مقصودبیک در یکی از کوچه های شمال شرقی میدان نقش جهان(امام) واقع شده است و کتیبه سردر آن سال ۱۰۱۰ هجری قمری را نمایش می دهد. با ورود به شبستان جنوبی مسجد، آنچه توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند وجود کاشی کاری های معرق است که نوشته های محراب زیبای آن به خط ثلث سفید رنگ بر روی کاشی های لاجوردی به قلم علیرضا عباسی است.

مقبره میرعماد

مقبره میرعماد

در ضلع شرقی این شبستان در یک لوحه به خط ثلث برجسته بسیار زیبایی یکی از آیه های قرآن کریم گچ بری شده است. در این میان به صحن مسجد که وارد می شویم آرامگاه میرعماد حسنی قزوینی جلومان ظاهر می شود که در زمان صفویه شهرت بسیار داشت.بنای این آرامگاه در تاریخ ۲۲ آذر ۱۳۱۳ با شماره ۲۲۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

میر عماد حسنی قزوینی

میرمحمد بن حسین حسنى سیفى قزوینى، ملقب به عمادالملک و مشهور به میر، خطاط معروف ایرانى (۱۰۲۴-۹۶۱) و یکى از بزرگ‌ترین نویسندگان خط نستعلیق زمان خود بوده است. مدفن وى در ضلع شرقى صحن کوچک مسجد مقصودبیک قرار دارد و سنگ‌‌قبر آن هیچ‌گونه کتیبه‌اى ندارد؛ اما در آرامگاه او قطعه‌سنگى از مرمر به طول ۷۰ و عرض ۳۵ سانتى‌متر به طور عمودى بر دیوار شرقى نصب شده است که بر حاشیه و متن آن، عبارات و اشعارى حجارى کرده‌اند.

مقبره میرعماد

مقبره میرعماد

آثار به جا مانده از این خوشنویس برجسته ایرانی در خیلی از اماکن تاریخی ایران مربوط به دوران صفویان را مشاهده می کنیم، از کاخ عالی قاپو تا میدان نقش جهان، مسجد امام خمینی و پل خواجو از دستان این هنرمند تاریخی بهره بردند و خیلی از ثروتمندان آن قرن ها کتیبه های خوشنویسی میرعماد را برای منازلشان با هزینه های بسیار بالا خریداری می کردند.

خط وی در زمان زندگانیش نه تنها در ایران و دربار صفوی شهرت داشت بلکه در دربار گورکانیان هند و پادشاهان عثمانی نیز شهره‌ خاص و عام بود و ثروتمندان بسیاری برای خریدن آثار او هزینه‌های گزافی می‌پرداختند.

مقبره میرعماد

مقبره میرعماد

قتل میرعماد

از آنجایی که میرعماد در بین پادشاهان صفوی از شهرت و محبوبیت بالایی برخودار بود خیلی از اطرافیان به وی حسد ورزی داشتند، از همین رو با دسیسه چینی به او اتهام پیرو بودن مذهب تسنن زدند که باعث شد شاه عباس صفوی در سال ۱۰۲۴ هجری قمری دستور قطعی قتل او را صادر کند، او در سحرگاه یکی از روزهای همان سال در نزدیکی میدان نقش جهان کشته شد که در همان محل دفن گردید، مردم از آن پس به آنجا لقب مسجد طلمات را اعطا کردند که نشان دهنده ساعت قتل او بود ( میرعماد در تاریکی بدست زیردستان شاه کشته شد).
جالب است بدانید از آنجا که میرعماد پیش از طلوع خورشید و در تاریکی کشته شد، این مسجد در میان اهالی به ظلمات معروف شد.مقبره این هنرمند کتیبه ای ندارد ، ولی قطعه سنگ مرمری به طور عمودی نصب شده است که با خط ثلث و نستعلیق برجسته اشعاری به زبان فارسی و صلوات بر چهارده معصوم بر روی آن نوشته شده است.

مقبره میرعماد

مقبره میرعماد

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه گردشگری

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


جملات و متن تبریک روز جهانی خلبان به همسرم و عشقم + عکس نوشته و استوری