مالتودکسترین نوعی مکمل غذایی و از مشتقات اصلاح شدهی نشاسته است. از این افزودنی در تولید بیشمار مواد غذایی استفاده میشود که با فواید و البته مضراتی همراه است.
یکی از مواد افزودنی که این روزها به غذاهای فراوری شده موجود در فروشگاهها اضافه میشود، مالتودکسترین است. این ماده به منظور بهبود عطر و طعم غذا و افزایش مدت زمان نگهداری و تغییر غلظت در مواد غذایی استفاده شده و وجود آن معمولاً با ذکر نام مالتودکسترین بر روی برچسب کالا محرز میشود. در این مقاله به بررسی فواید و مضرات این فراورده و نحوه مصرف آن میپردازیم. با ما همراه باشید.
در این مطلب بخوانید:
مالتودکسترین چیست؟
ترکیبات داخلی
نحوه مصرف
مکملهای غذایی حاوی مالتودکسترین
فواید
عوارض
مالتودکسترین؛ یک ماده مهم در صنایع غذایی
مالتودکسترین از مشتقات اصلاح شدهی نشاسته و نوعی افزودنی است که از زنجیرههای بلند کربوهیدراتی تشکیل میشود. امروزه برای تولید مالتودکسترین از ترکیب مداوم اسید و آنزیم استفاده میشود. که در نهایت پودری سفید رنگ به دست میآید. طیف کاربردهای این افزودنی به عنوان تثبیت کننده، شیرین کننده و ضخیم در بسیاری از صنایع تولید اسنک گرفته تا تولید غذاهای کنسروی، نوشیدنیها، مخلوطهای خشک و شیرینکنندههای بدون قند گسترده است. قیمت ارزان و مصرف راحت این مکمل سبب شده تا تولیدکنندگان مواد غذایی در موارد مختلف از آن استفاده کنند.
ترکیبات داخلی مالتودکسترین
مالتودکسترین پلیمری از ساکاریدهای فاقد طعم شیرین و حلال در آب بوده که مقدار اکی والان دکستروز موجود در آن کمتر از ۲۰ است و شامل مخلوطی از ترکیبات با وزن مولکولی بین پلی ساکاریدها و الیگوساکاریدهاست. ماده خامی که به صورت گسترده در تولید مالتودکسترین مورد استفاده قرار میگیرد، نشاسته ذرت است؛ البته میتوان از مواد دیگری چون سیبزمینی، غلات یا برنج نیز آن را تولید کرد. هر گرم مالتودکسترین 4 گرم کالری دارد.
نحوه مصرف مالتودکسترین
برای استفاده از این پودر، میتوان آن را با چربیهایی چون روغن زیتون فوق بکر، روغن دانههای مختلف (له شده)، روغن ترافل (قارچ کوهی)، چربی اردک و نوتلا مخلوط کرد.ابتدا چربی مد نظر و پودر مالتودکسترین را به دقت وزن کنید. سپس این دو را به نسبت ۶۰% چربی و ۴۰% مالتودکسترین با هم ترکیب کرده و مصرف کنید. باقیمانده باید در یک ظرف خالی از اکسیژن و در مکانی سرد، خشک و خنک نگهداری شود.
مکملهای غذایی حاوی مالتودکسترین
بسیاری از غذاهایی که روزانه مصرف میکنیم، حاوی این نوع نشاستهی اصلاح شده میباشند که در روند تولید به آنها افزوده شده است. برخی از این مواد غذایی عبارتاند از:
ماکارونی
غلات پخته شده
برنج
محصولات پخته شده
سس سالاد
غذاهای یخ زده
سوپها
قندها و شیرینیها
نوشیدنیهای ورزشی
همچنین گاهی مشاهده میشود که در روند تولید برخی از محصولات بهداشتی و خوراک دام، مالتودکسترین اضافه میشود.
فواید مالتودکسترین
به طور معمول مالتودکسترین از محصولات ارزان و مؤثری است که برای تغییر بافت، طعم و عمر مفید مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. این پودر سفید سرشار از انرژی است؛ از این رو بسیاری از بدنسازان و ورزشکارانی که قصد عضله سازی دارند، آن را در برنامه غذایی خود میگنجانند. از دیگر فواید این مکمل غذایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عاری از گلوتن است
نوعی مکمل ورزشی به حساب میآیند
بیماری افت قند خون یا هیپوگلیسمی مزمن را کنترل میکند
در برخی موارد با سرطان روده بزرگ مقابله میکند
فرایند هضم را بهبود میبخشد
عوارض مالتودکسترین
مواد غذایی حاوی مالتودکسترین دارای مقادیر زیاد شکر، فیبر کم و فراوری شده هستند و گنجاندن بیش از حد این غذاها در رژیم غذایی، احتمال کلسترول بالا، افزایش وزن با ایجاد گرسنگی کاذب و ظهور دیابت نوع ۲ را افزایش میدهد. مصرف مواد غذایی حاوی مالتودکسترین به افراد مبتلا به دیابت توصیه نمیشود. برای حفظ سلامت و تعادل باکتریهای روده و همچنین حفظ رشد پروبیوتیکها و مهار رشد باکتریهایی چون E.coli در روده، بهتر است مصرف آن محدود شود. به افرادی که در معرض خطر ابتلا به اختلال خود ایمنی مانند بیماری ام اس یا اختلالات مربوط به دستگاه گوارش هستند، مصرف این مکمل توصیه نمیشود.