تعزیه؛ از شاخه‌های جدی هنر


تعزیه یکی از شاخه‌های جدی هنر و تئاتر مذهبی و آئینی است

تعزیه؛ از شاخه‌های جدی هنرآقای محمدجواد حق‌شناس در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در حاشیه نمایشگاه «به روایت نسخه‌خوانان» گفت: هنر تعزیه و تعزیه خوانی به نوعی منحصر به ایران است و چنین نمایشگاه‌هایی فرصتی فراهم می‌کند که این هنر به جهان هم معرفی شود.
وی با تأکید بر اینکه تعزیه به عنوان یکی از هنر‌ها مطرح است، افزود: توجه به شبیه خوانی و نسخه‌های آن که گنجینه‌هایی در گوشه گوشه کتابخانه‌ها و برخی از خانه‌های قدیمی است، کار شایسته‌ای است به ویژه مناسبت آن برای ایامی که در ماه محرم قرار دارد.
رییس کمیسیون فرهنگی شورای شهر در خصوص فرصت‌های به دست آمده از چنین نمایشگاهی افزود: هنر تعزیه و تعزیه‌خوانی به نوعی منحصر به ایران است و چنین نمایشگاه‌هایی فرصتی فراهم می‌کند که این هنر به جهان هم معرفی شود.
آقای حق شناس یادآور شد:​شاید بتوان از تعزیه به عنوان یکی از ریشه‌های جدی تئاتر مذهبی و آئینی یاد کرد و نکته قابل توجه در این نمایشگاه این است که شبیه خوانی را معرفی کرده است که تنها منحصر به مجالس عزاداری نیست و در برخی از این شبیه نامه‌ها مجالس عروسی ائمه اطهار (ع) نیز به چشم می‌آید؛ حتی مجلس گفتگو نیز در این نسخ موجود است.
وی تصریح کرد:​ می‌توان اذعان کرد که گفتگو‌های اندیشه محور در این نسخه‌های شبیه خوانی شکل می‌گیرد که گاه روایت گر اتفاقات مهم تاریخی است و برای اینکه بتواند در ذهن مخاطب ماندگار شود قالب نمایشی به خود گرفته‌است.
آقای حق‌شناس در خصوص دستاورد‌های چنین نمایشگاه‌هایی توضیح داد: امیداست زمینه، فضا و فرصتی فراهم شود که بتوانیم موزه‌ای برای تعزیه در شهر تهران داشته باشیم و این فرصت فراهم شود که در قالب یک فضای نمایشی و آیینی، این سنت ارزشمند و قدرتمند برای نسل‌های آینده به یادگار گذاشته شود.
وی در پایان افزود: این نمایشگاه نشان‌دهنده نوعی تکامل مسیر تعزیه است، طبق نسخ موجود این نمایشگاه در آغاز تنها اشعار و نگارنده‌های آن‌ها ثبت می‌شده، اما پس از کمی در مجالس موجود حتی نام شبیه‌خوان‌ها، اسباب مورد نیاز هر مجلس و لوازمی که القا کننده حس متن است نیز در نسخ قید شده‌است. حتی در ادامه ماجرا می‌بینیم که شبیه‌گردان مانند کارگردان تئاتر امروز، به ورود و خروج شبیه‌خوانان و حسی که نیاز است به مخاطب انتقال یابد، مسلط است. جای خوشبختی در این نمایشگاه این است که این آثار اغلب مربوط به دوره ناصری است و نشان می‌دهد تعزیه بیش از ۱۵۰ سال در ایران در اوج بوده است، امیدوارم بتوانیم زمینه‌ای در خصوص بازگشت مجدد به دوران طلایی تعزیه به لحاظ هنری، مخاطب شناسی و معرفی آن به جهان فراهم کنیم.
نمایشگاه «به روایت نسخه‌خوانان» تا ۲۶ شهریور در نگارخانه ممیز و زمستان خانه هنرمندان ایران برپاست.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه گوناگون

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


40 گیف متحرک با طرح قلب برای واتساپ و تلگرام