تعزیه میمه، منحصر به فرد در کشور


تعزیه میمه، منحصر به فرد در کشور

ابراهیم(ع) از جانب پروردگار مامور به ذبح اسماعیل(ع) و قربانی کردن آن شد، اما خداوند پسر را به پدر بخشید و وعده ذبحی‌ عظیم، از ذریه‌اش را به خلیل الله(ع) داد.

به گزارش ایسنا، آری محرم، ماه تحقق وعده الهی است، خداوند سبحان در ماه محرم سال ۶۱ هجری قمری وعده‌اش به حضرت ابراهیم(ع) را عملی می‌کند. تجلی آیه شریفه "فدیناه بذبح العظیم"( ۱۰۷ سوره صافات) دردانه فاطمه‌الزهرا(ص) است.

نوحه‌خوانی، زنجیرزنی، سینه‌زنی، تعزیه‌خوانی و ... آئین‌های سوگواری و عزاداری محرم برای سیدالشهدا(ع) با آداب و رسوم خاص هر منطقه است. در فلات مرکزی ایران در شهر میمه با قدمتی چندین هزار ساله، تعزیه‌خوانی روشی برای به تصویر کشیدن واقعه عاشورا، مظلومیت و حقانیت امام حسین(ع) و یارانش است.

هنر میمه خاص و زبانزد است، از قالی ذهنی بافت میمه که مختص این دیار است تا سوگواری اباعبدالله(ع) که به صورت تعزیه‌ای منحصربه فرد اجرا می‌شود.

سهراب مقصودی تعزیه خوان ۶۸ ساله، درگفت و گو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: قدمت تعزیه در شهر میمه ۲۳۳ سال است. نسخه‌های کنونی تعزیه را اولین بار "صدرالاسلام شهیدی" از اصفهان به میمه آورد و "میرزاحسن شهیدی" این نسخ را بازنویسی کرد واین نسخ در سال ۷۴ به عنوان نسخ برتر تعزیه برگزیده شد.

وی با ۴۰ سال سابقه تعزیه‌خوانی، نوع پوشش تعزیه خوانان شهر میمه را منحصر به فرد دانست و گفت: در همه جای ایران تعزیه ‌خوانان لباس رزم بر تن می‌کنند، اما در میمه، لباس امام حسین و یارانش رزم ‌جامه نیست، آن‌ها لباسی ساده از عبا، ردا، عمامه و شال‌کمر و به رنگ سبز برای بیان مظلومیت و حقانیت امام و یارانش به تن می‌کنند و لباس مخالف خوانان اکثرا به رنگ قرمز است.

مقصودی تصریح کرد: توجیه این نوع پوشش تعزیه ‌خوانان هدف اباعبدالله (ع) و خاندانش برای ارشاد است که آنان را راهی کوفه کرد و قصد جنگ نداشتند، اما دشمن راه را بر آنان بست و جنگ را بر امام و یارانشان تحمیل شد.

وی صدای موافق خوانان را آرام و محزون و مخالف خوانان را پرخاشگر و سنگین بیان کرد و افزود: تعزیه خوانی میمه به صورت شبیه‌خوانی است نه تئاتر و همه بازیگران نقشی از نسخه را در آن می‌خوانند.

مقصودی به تعزیه ۱۰ روز اول محرم اشاره کرد و گفت: در این دهه هر روز تعزیه‌ای با نام مختص آن اجرا می‌شود.

وی تصریح کرد: در روز اول، تعزیه پسرفروشان، روز دوم مسلم ابن عقیل، روز سوم دوطفلان مسلم، روز چهارم حجه الوداع، روز پنجم حر، روز ششم، وهب، روز هفتم علی اکبر، روز هشتم قاسم، روز نهم ابالفضل (ع)، روز دهم امام حسین(ع) اجرا می‌شود.

تعزیه میمه، منحصر به فرد و سنتی‌خوان

رضا توکل ۶۷ ساله، دیگر تعزیه‌خوان میمه ای نیز، اظهار کرد: متون و دست‌نوشته‌ها با جوهر و قلم ریز دست‌ساز بر روی پاپیروس اصل نوشته شده است. این متون به صورت عتیقه نگهداری می شود و محتوای آن رسا، کامل و شفاف است.

خادم حرم‌امام‌حسین(ع) که ۵۰ سال سابقه تعزیه‌خوانی دارد، تعزیه میمه را منحصر به فرد و سنتی‌خوان دانست و افزود: اشعار تعزیه میمه بر اساس دستگاه‌های آواز ایرانی نوشته شده و تقریبا همه این دستگاه‌های موسیقی در آن اجرا می‌شود.

این استاد دانشگاه، آلات موسیقی در تعزیه را طبل و سنج بیان کرد و ادامه داد: طبل‌ها به ریتم پای اسب و نوای کوچ، ظفر، جنگ و بشارت نواخته می‌شود.

در ۳۰ دیماه ۹۷، طبالی برای سوگواری امام حسین(ع) در میمه، به شماره ۱۷۲۱ در فهرست میراث ناملموس کشور نیز ثبت شده است. همه ساله در روز عاشورا همه هیئت‌ها در میمه متحد شده و برگرد مسجدجامع به عنوان نماد توحید جمع می‌شوند و علاوه‌بر بهره‌مندی از تعزیه خاص و منحصر بفرد میمه با نوحه‌خوانی، زنجیرزنی و سینه زنی به سوگ سرور و سالار شهیدان می‌پردازند.

انتهای پیام

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه اصفهان

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


عکس پروفایل ساده 1402 با طرح های شیک و جذاب