پخت شله قروت یکی از سنت‌های مردم میامی در تاسوعا


پخت  شله قروت  یکی از سنت‌های مردم میامی در تاسوعا

شاهرود- ایرنا - پخت و توزیع آش شله‌قروت در شهر میامی یکی از سنت های ماه محرم با قدمت بیش از100 سال در روز تاسوعا است.

شله قروت یکی از انواع نذوراتی است که از گذشته در تکیه میامی پخت می شده ، یکی از مهم‌ ترین ویژگی‌های این غذا ، پخت با آتش هیزم است که امروزه با توجه به کمبود چوب و گازرسانی به شهر ها وروستاها از طریق اجاق گازهای بزرگ پخت می شود.

مردم میامی اعتقاد بسیار ویژه‌ای به پخت این آش و هم زدن آن دارند و با وجود زمان طولانی که پخت این آش نیاز دارد، بسیاری از افرادی که حاجتی دارند این آش را هم می زنند تا از فضیلت آن سهم ببرند.

این غذا اکنون به یکی از نمادهای مردم میامی در عزاداری های دهه اول محرم تبدیل شده و آوازه آن در کشور پیچیده است ، بسیاری از اهالی این منطقه که به خاطر کار و دیگر امور ناچار به سکونت در جای دیگری شده اند ، روزهای تاسوعا و عاشورا به زادگاه خود می آیند تا ضمن سوگواری اباعبدالله الحسین (ع) ، با خوردن کاسه ای آش شله قروت ، خاطرات قدیمی خود را زنده کنند.
از آن جا که تهیه این غذا در مقیاس زیاد برای پذیرایی از عزاداران روز تاسوعا نیاز به برنامه ریزی و تلاش همگانی دارد ، مردم این خطه از کشورمان در طول سالیان گذشته و با کار جمعی سنتی نیکو را در این خصوص پایه گذاری کرده اند.

حسین نوروزی بانی تهیه این آش نذری در سال های اخیر در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینکه سال های گذشته برای پخت این آش از هیزم استفاده می شد، گفت : گردآوری و انتقال هیزم به محل تهیه آش نیاز به کار گروهی دارد که امروزه امکان پذیر نیست.
نوروزی گفت : بسیاری ازاقلام مورد نیاز آش " شله قروت " قبل از شروع ماه محرم از سوی علاقمندان به خاندان رسول الله (ص) به مسوولان مربوطه تحویل می گردد .
رجبعلی نوروزی از آشپزان حسینیه اعظم نیز در این باره گفت : مواد لازم برای پخت این آش ۵۰ کیلوگرم لوبیا ، ۶۰ کیلوگرم نخود ، ۴۰کیلوگرم جو ، ۵۰کیلوگرم رب ، ۱۰کیلوگرم پیاز ، ۵۰ کیلو گرم سبزی آش ، ۱۲۰ کیلو گرم برنج نیم دانه و ۱۶۰ کیلوگرم کشک است .
وی تصریح کرد : پس از تمیز کردن ، شستشو و مخلوط نمودن این مواد ، پخت آن آغاز می شود ، اضافه کردن کشک و پیاز داغ مرحله آخر تهیه این آش بوده و آن گاه پذیرایی از سوگواران حسینی (ع) شروع می شود.
نوروزی با بیان اینکه در روز تاسوعا بیش از پنج هزار عزادار دراین مراسم شرکت می کنند ، گفت : بخش قابل توجه این کاربر عهده بانوان است و سبزی و دیگر مواد لازم قبل از محرم تهیه شده توسط بانوان علاقمند شتشو و تمیز می شوند .
وی گفت: معمولا تاسوعای هر سال در میامی حدود ۱۰ دیگ آش بار گذاشته شده و پایان برنامه ها در حسینیه اعظم این شهر از عزاداران پذیرایی می گردد .
نوروزی با بیان این که مواد مورد نیاز برای تهیه آش از محل نذورات مردم تهیه می شود ، افزود: هر ساله علاوه بر مردم میامی ، بسیاری از مردم شهرها و روستاهای اطراف نیز از از این آش نذری بهره مند می شوند.

بسیاری از آیین های سوگواری مردم میامی همانند دیگر مردم ایران است ، اما برخی آیین ها مانند تهیه آش شله قروت و نیز آیین ' حسن - حسین ' به مردم این خطه تعلق دارد.

در شهرمیامی هفت هیات مذهبی فعالیتهای دینی و مذهبی را برگزار می کنند .
مراسم ویژه روز علمدار ، "حسن،حسین"، نخل گردانی و علم برداری از دیگر آئین های کهن میامی است .
شهرستان میامی دارای دو بخش مرکزی و کالپوش است. این شهرستان با بیش از ۴۰هزارتن جمعیت درشرق استان سمنان واقع شده ، و دارای یک شهر و ۴۹ روستاست .

۷۳۵۷/۶۱۶۷

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه سمنان

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


دیکته شب | دیکته کلاس اول دبستان