بازگشت بازنشستگان به فوتبال


چند ماه بعد از جنجالی که قانون منع به کارگیری بازنشستگان در فدراسیون فوتبال به راه انداخته بود، کمیته‌ای با حضور بازنشستگان مسوول بررسی مدارک باشگاه‌ها جهت صدور مجوز حرفه‌ای آن‌ها شده است.

بازگشت بازنشستگان به فوتبال

جمع بازنشستگان فوتبالی در کمیته بدوی و استیناف صدور مجوز حرفه‌ای، نقدهای متعددی را به همراه داشته است. مصطفوی، اولیایی، گرشاسبی، عباسی، حسن‌زاده و برادران از پیشکسوتان فوتبال هستند که به انتخاب تاج به عنوان رییس و اعضای این کمیته انتخاب شده‌اند. آن هم چند ماه بعد از جنجالی که فدراسیون فوتبال برای حذف مدیران بازنشسته خود پشت سر گذاشته است و در شرایطی که هنوز درباره ادامه فعالیت برخی اعضای بازنشسته هیأت رییسه به فدراسیون فوتبال نقدهایی وارد می‌شود.

قانون منع بکارگیری بازنشستگان در سال گذشته به چالش مهمی برای فدراسیون فوتبال تبدیل شده بود که از راس تا ذیل این فدراسیون را درگیر کرد و برخی از اعضای فدراسیون از جمله علی کفاشیان، فریدون اصفهانیان، محمدرضا ساکت و … با همین قانون سمت‌های خود را واگذار کردند اما به نظر می‌رسد با چشم پوشی نهادهای نظارتی بر این قانون، مجدداً پای بازنشسته‌ها به فدراسیون فوتبال باز شده است.

داریوش مصطفوی، کاظم اولیایی و حتی حمیدرضا گرشاسبی که اخیراً به علت قانون منع به کارگیری بازنشستگان سمت مدیرعاملی پرسپولیس را واگذار کرده، همه بازنشستگانی هستند که قرار است مجدداً در این کمیته‌ها فعالیت کنند.

با شدت گرفتن این نقدها، عضو هیأت رییسه سازمان لیگ با اشاره به پاره‌وقت و موقتی بودن فعالیت در کمیته بدوی و استیناف صدور مجوز حرفه‌ای، حضور بازنشستگان در این کمیته را بدون مانع دانسته است. هرچند هنوز این تبصره درباره اعضای هیأت رییسه فدراسیون و روسای هیأت‌های فوتبال پذیرفته نشده است.

منصور قنبرزاده اما دفاعیه‌اش از بازگشت این بازنشستگان را این‌طور مطرح می‌کند: « در مورد مبحث بازنشستگان باید به این نکته توجه کرد باوجود اینکه در قانون قید شده که بکارگیری بازنشستگان در نهادهای دولتی و غیردولتی غیرقانونی است، تبصره هم در این قانون آمده که می‌گوید بکارگیری افراد با مدرک کارشناسی به بالا در مشاغل پاره‌وقت بلامانع است. همچنین ذکر شده که حق‌الزحمه‌ای پرداخت شده باید یک سوم فرد شاغل باشد. پیرو همین تبصره، حضور بازنشستگان در هیات رئیسه فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ باتوجه به اینکه مشاغلی پاره‌وقت محسوب می‌شوند، بلامانع است. برای مثال اعضای هیات رئیسه فدراسیون فوتبال تنها ۹ جلسه در سال برگزار می‌کنند، در نتیجه یک شغل تمام وقت محسوب نمی‌شود. همچنین اعضای هیات رئیسه فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ حقوق معینی ندارند، در نتیجه به کارگیری این افراد مشکلی ندارد.»

او تأکید می‌کند: «باید این نکته را هم در نظر گرفت که در همه دنیا از افراد پیشکسوت در سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی استفاده می‌شود ولی متاسفانه در حال حاضر جوی در کشور حاکم شده که ممکن است بگوید بازنشسته‌ها حق حضور در ورزشگاه‌ها را هم ندارند. من فکر می‌کنم پیشکسوتان و بازنشسته‌ها از این موضع دلخور هستند چون کارغیرقانونی نکردند و عمدتاً هم بدون پول تجارب‌شان را در اختیار ورزش قرار می‌دهند. این افراد سال‌ها تجربه حضور در مجامع داخلی و بین‌المللی دارند که می‌تواند به ورزش کمک کند. همچنین قانون هم به آن‌ها اجازه داده ولی متاسفانه ما بیشتر به سرفصل قانون نگاه می‌کنیم و به تبصره‌ها نگاه نمی‌کنیم. این یک مقدار ظلم در حق بازنشستگان و پیشکسوتان است.»

مسوولیت کمیته بدوی و استیناف چیست؟

کمیته بدوی و استیناف کمیته صدور مجوز حرفه‌ای، نامی است که در سال‌های اخیر کمتر شنیده‌ایم. گرچه در سال‌های اخیر کمیته صدور مجوز حرفه‌ای شناخته شده بود و شرح وظایفش برای اهالی فوتبال مشخص بود اما حالا نام کمیته بدوی و استیناف که به میان می‌آید، این سوال هم مطرح می‌شود که چه وظیفه و مسوولیت متفاوتی از کمیته صدور مجوز حرفه‌ای دارد. منصور قنبرزاده، عضو هیات رئیسه سازمان لیگ درباره مسوولیت این کمیته می‌گوید: «مسئولیت کمیته بدوی و استیناف این است که پس از جمع‌آوری اسناد و مدارک باشگاه‌ها، آن‌ها را بررسی کنند. این مدارک هم مربوط به صورت‌های مالی، وضعیت ورزشگاه‌ها و… است. ً جای تشکر دارد که آقای تاج از افراد باتجربه در این کمیته‌ها استفاده کرده است. افرادی که در مجامع بین‌المللی حضور داشتند و مانند یک برند هستند. آقایان مصطفوی، اولیایی، گرشاسبی، عباسی، حسن‌زاده و برادران ضمن اینکه در حوزه‌های مختلف تخصص دارند، مشکلات را با پوست و گوشت و استخوان حس کردند و می‌توانند کمک کنند. استفاده از افرادی که تجربه‌شان می‌تواند کمک کند، قابل تقدیر است. ضمن اینکه این کار، کار اجرایی نیست و پاره وقت است و منع قانونی بابت استفاده از بازنشستگان ندارد.»

او همچنین تأکید می‌کند: «در قوانین فیفا و AFC آمده که اعضای این کمیته نباید در باشگاه‌ها ذی‌نفع باشند. یکی از دلایلی که این کمیته‌ها هم به صورت موقت انتخاب می‌شوند به همین خاطر است. افراد حاضر در این کمیته در فوتبال سابقه مدیریت دارند و همچنین در حال حاضر در فدراسیون فوتبال، سازمان لیگ، هیات‌های فوتبال و باشگاه‌ها هیچ‌گونه مسئولیت اجرایی ندارند و افراد بی‌طرفی هستند.»

قانون بازنشستگی شامل حال ساکت نمی‌شود

ادامه فعالیت محمدرضا ساکت در فدراسیون فوتبال یکی از مواردی است که مدت‌هاست مورد پرسش قرار می‌گیرد. آیا محمدرضا ساکت، با وجود بازنشستگی می‌تواند در سمت مدیر تیم‌های ملی فعالیت کند؟ توضیح فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ در این رابطه چیست؟ قنبرزاده به عنوان عضو هیأت رییسه سازمان لیگ که به دفاع از بازگشت بازنشستگان برخاسته، درباره ساکت می‌گوید: «سمت‌هایی مانند سرپرست و این‌ها پاره وقت محسوب می‌شوند. سمت‌های مربوط به تیم‌های ملی هم باتوجه به ماهیتی که دارند، نمی‌تواند تمام وقت باشد و پاره‌وقت محسوب می‌شوند. در اساس‌نامه فدراسیون فوتبال بندی وجود دارد که توضیح می‌دهد تنها سمتی که به صورت تمام وقت در فدراسیون فوتبال تعریف شده، سمت دبیرکلی است. آقای ساکت هم به خاطر بازنشستگی از سمت دبیرکلی استعفا داد. در مورد کمیته‌های دیگر هم باید گفت که پاره‌وقت هستند و کار اجرایی نمی‌کنند که بخواهند سنوات، عیدی، پاداش، حقوق بازنشستگی و … داشته باشند، لذا به اعتقاد بنده، مدیر تیم‌های ملی هم موقت است و هم سمت پاره وقت محسوب می‌شود. ماهیت این سمت به شکلی نیست که ۶ روز در هفته بخواهید کار کنید. مسئولیت او در حد برنامه‌ریزی و نظارت بر تیم‌های ملی است.»

قنبرزاده حتی تأکید می‌کند: «همچنین در شرع و دین ما این‌طور نیست که پیشکسوتان که تجربه زیادی دارند را در خانه حبس کنند. مگر از جراح حاذقی که پا به سن گذاشته، دیگر استفاده نمی‌شود؟ اتفاقاً یک جراح جوان کنار او می‌گذارند که تجربه اندوزی کند. متاسفانه ما یک مربی ۷۰ ساله از یک مملکت دیگر می‌آوریم و کسی حرفی نمی‌زند ولی در مورد افرادی باتجربه که در ورزش هستند و وجودشان برند است، کم‌لطفی می‌کنیم.»

2

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه ورزشی

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


عکس/همایش «قدس از چشمان آقای نادر»