زنبورهای ریاضی‌دان


زنبورهای ریاضی‌دان

تهران- ایرنا- نتایج مطالعات جدید محققان نشان داد که مغز کوچک زنبورهای عسل، توان انجام جمع و تفریق‌های ساده را دارد.

به گزارش روز چهارشنبه گروه علمی ایرنا به نقل از پایگاه اینترنتی «ساینتیفیک امریکن»، باور عام بر این است که برای انجام محاسبات ریاضی، به مغز بزرگی چون مغز انسان نیاز است. با این وجود، مطالعات پیشین دانشمندان اثبات کرده بود که دیگر حیوانات چون شامپانزه‌ها، میمون‌ها و حتی کبوترها قادر به انجام حدی از جمع و تفریق هستند.
حال پژوهش‌های جدید نشان داده‌اند که زنبورهای عسل با مغز کوچک خود که به اندازه یک دانه کنجد است نیز از پس انجام محاسبات ساده ریاضی برمی‌آیند.
محققان برای بررسی قابلیت زنبورهای عسل برای انجام جمع و تفریق‌های ریاضی، بر روی گروهی از آن‌ها 100 آزمایش انجام دادند. آن‌ها این زنبورها را در مارپیچی Y شکل قرار داده و تعداد مشخصی شکل زرد و آبی به آن‌ها نشان دادند، رنگ زرد به معنای تفریق و آبی به معنای جمع بود.
زنبورها در ادامه وارد «تالار تصمیم» (decision Chamber) می‌شدند که در آن جواب درست در یک طرف و جواب غلط در طرف دیگر قرار داشت. اگر جواب درست را انتخاب می‌کردند، با یک محلول شیرین تشویق می‌شدند و در غیر این صورت، آب تونیک تلخ دریافت می‌کردند.
پژوهشگران برای کسب اطمینان از این که بو در انتخاب زنبورها تأثیری ندارد، این آزمایش را یک بار دیگر و این بار بدون پاداش و مجازات، تکرار کردند.
در ابتدا، زنبورها جواب‌ها را به‌طور تصادفی (رندوم) انتخاب می‌کردند.
آن‌طور که «اسکارلت هاوارد» از محققان عصب‌شناسی و علوم شناختی در دانشگاه پل ساباتیه فرانسه، می‌گوید، «می‌بینید که قابلیت محاسباتی زنبورها از سطح شانس 50 درصد آغاز می‌شود که در آن پاسخ‌ها را به‌طور رندوم انتخاب می‌کنند. با گذشت زمان توان آن‌ها به 80 درصد افزایش می‌یابد و عملکرد خوبی را از خود نشان می‌دهند.»
به گفته وی، زنبورها حتی قابلیت جمع و تفریق درست عددی که تابه‌حال ندیده بودند را نیز داشتند.
جزئیات این تحقیق در مجله Science Advances در دسترس است.
علمی**9418** 1055

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه علمی

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


زشتی 9 ملکه زیبایی جهان بدون آرایش ! + عکس های قبل و بعد از مسابقه