ثبت آسبادهای خواف در فهرست آثار جهانی مستلزم آزادسازی حریم است


ثبت آسبادهای خواف در فهرست آثار جهانی مستلزم آزادسازی حریم است

گناباد- ایرنا- فرماندار خواف گفت: ثبت آسبادهای (آسیابهای بادی) تاریخی شهر نشتیفان این شهرستان در فهرست آثار جهانی سازمان یونسکو نیازمند آزادسازی حریم اطراف آن است.

محمدرضا پهلوان نژاد روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: به همین منظور قرار است سه هکتار زمین از طرف اداره منابع طبیعی به مجموعه حریم این شهر اضافه شود تا بعد از انتقال واحدهای مسکونی و تجاری به آنها آزاد سازی آثار تاریخی محقق شود.
وی ادامه داد: بعد از الحاق این سه هکتار 'طرح جامع جدید' نشتیفان مدون و شرط سازمان یونسکو برای ثبت آسبادهای تاریخی این شهر در فهرست آثار جهانی محقق می شود.
فرماندار خواف گفت: علاوه بر سایر زیرساختهای اقامتی موجود پنج اقامتگاه بوم گردی امسال در این شهرستان از جمله در بخش جلگه زوزن و در جوار آسبادهای تاریخی نشتیفان به بهره برداری رسیده و در تعطیلات نوروزی آتی پذیرای مسافران نوروزی است.
وی افزود: برای ایجاد شادی و نشاط و با هدف معرفی بیشتر هویت فرهنگی و تاریخ کهن خواف در تعطیلات نوروزی جشن نوروزگاه به عنوان یکی از سه شهرستان خراسان رضوی در این شهرستان نیز برگزار می شود.
او برگزاری موسیقی و بازیهای بومی و محلی، جشنواره غذاهای سنتی، جشن سبزه و سفره هفت سین را دیگر برنامه های فرهنگی تعطیلات نوروزی در خواف ذکر و بیان کرد: برگزاری غرقه های دائمی آثار تاریخی و صنایع دستی در غیاثیه، نشتیفان و شهر خواف دیگر برنامه های نوروزی به شمار می روند.
پهلوان نژاد ادامه داد: 25 هزار گردشگر داخلی و خارجی از ابتدای امسال تاکنون از جاذبه های گردشگری و تاریخی خواف بازدید کرده اند که حدود 400 نفر آنان خارجی بودند.
مجموعه آسیابهای بادی نشتیفان خواف از بزرگترین مجموعه های خشت، گل و چوب بازمانده از سده های گذشته و بزرگترین و قدیمی ترین مجموعه آسبادهای جهان هستند. ساکنین این منطقه چندین هزار سال است که با تاسیس آسیابهای بادی از جریان هوا بهره برداری کرده اند. درباره پیدایش آسبادها اطلاعات دقیقی در دسترس نیست و اغلب مورخین مبنای آنها را قبل از فتح ایران به دست مسلمین ذکر می کنند. حتی برخی پا را فراتر نهاده و تکوین آنها را به 1700 سال قبل از میلاد مسیح مربوط می دانند.
ثبت آسبادهای نشتیفان خواف در فهرست آثار جهانی سازمان یونسکو از دو سال پیش مطرح بود. کارشناسان یونسکو در بازدید از آسبادها ثبت این اثر را منوط به آزادسازی حریم آن دانستند.
قنات جهانی قصبه گناباد تیر 1395 به عنوان نخستین اثر از خراسان رضوی در فهرست آثار تاریخی یونیسکو به ثبت رسیده است. از مجموع 450 اثر تاریخی شناسایی شده در خواف 92 اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و برای 11 اثر هم تشکیل پرونده شده و مراحل ثبت آنها در دست اقدام است.
خواف مرکب از چهار بخش مرکزی، سنگان، جلگه زوزن، و سلامی 110 هزار نفر جمعیت دارد. مرکز این شهرستان مرزی در فاصله 250 کیلومتری جنوب شرقی مشهد قرار دارد. خواف 123 کیلومتر مرز مشترک با افغانستان دارد.
2095/1858

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه فرهنگی و هنری

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


عکس / سلفی نوید محمدزاده و فرشته حسینی