ماهیان، زیبایی و طراوت خاص به رودخانه قزل‌اوزن زنجان بخشیده‌اند


ماهیان، زیبایی و طراوت خاص به رودخانه قزل‌اوزن زنجان بخشیده‌اند

زنجان - ایرنا - رودخانه پرآب قزل اوزن در زنجان از وجود 10 گونه ماهی برخوردار است که این آبزیان در حقیقت زیبایی و طراوت بسیار خاص و تماشایی به این رود همیشه خروشان بخشیده است.

این رودخانه پر جنب و جوش به علت وجود ماهیان توانسته پرندگان ماهی خوار زیادی را به سمت خود جلب و جذب کند و جست و خیز پرنده ها زیبایی های رودخانه قزل اوزن و طبیعت اطراف آن را دوچندان کرده است.

رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان در خصوص ویژگی های رودخانه قزل اوزن به خبرنگار ایرنا گفت: در این رودخانه ۱۰ گونه ماهی از ۲ خانواده زیست می کنند که ۹ گونه آن کپور بوده و گونه دیگر نیز سگ ماهیان هستند.

پرویز رستمی با بیان اینکه کپور ماهیان این رودخانه پرآب و خروش از هفت جنس بوده و بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده‌اند افزود: ماهیان موجود در آن از جمله سیم، اسبله، سس، زرده پر و گربه ماهی، توانسته پرندگان زیبایی چون لک ‌لک، حواصیل و بوتیمار را به منظور تغذیه به سمت ‌رودخانه قزل اوزن بکشاند.

وی اظهار داشت: رودخانه قزل اوزن که از مسیرهای ماهنشان و طارم می گذرد موجب شده است پرندگان دیگری چون اردک، غاز، لک لک، باکلان، چنگر، آبچیلک، اگرت و خوتکا نیز در طبیعت این شهرستان به پرواز درآمده و از منابع آبی آن تغذیه کنند.

رستمی، افزود: پارسال در سرشماری صورت گرفته در ۲ سایت پرندگان این استان در حوزه قزل اوزن شهرستان های طارم و ماهنشان، تعداد ۴۰۴ هزار و ۲۸۷ قطعه انواع پرندگان مشاهده و مستند سازی شد.

وی تصریح کرد: صید غیرمجاز ماهیان این رودخانه به عنوان تخلف است و ماموران یگان حفاظت محیط زیست زنجان در صورت مشاهده صیادان خاطی را بر اساس قانون دستگیر کرده و پس از اخذ جریمه و ضبط ادوات ماهیگیری از جنبه عمومی جرم به منظور اعمال قانون تحویل مراجع قضایی می دهند.

رستمی با بیان اینکه ماهیان این رودخانه طعمه جانورانی چون خرس و شنگ هم می شود، افزود: به غیر از ماهی، آبزیان دیگری نیز چون خرچنگ، لاک پشت و مار نیز در این رودخانه زیست می کنند که آمار دقیقی از این گونه های آبزی در دست نیست.

رودخانه پرآب و خروشان قزل اوزن با ماهی های فراوان، بستر را برای زیست این پرندگان مهیا کرده است و در واقع آنها به لحاظ امن بودن منطقه و تغذیه مورد دلخواه، جوار این رودخانه را به عنوان زیستگاه باب میل خود برگزیده اند.

رودخانه قزل اوزن یکی از طولانی‌ترین رودخانه‌های ایران است که از ارتفاعات استان کردستان سرچشمه گرفته و از ناحیه جنوب غربی وارد زنجان شده و از جنوب به صورت مارپیچ شهرستانهای خدابنده، ماهنشان و همچنین شمال غرب را دور زده و سپس وارد محدوده شهرستان میانه و خلخال شده و با گردش به سمت شرق در منطقه طارم علیا (آب‌بر) مرکز شهرستان طارم دوباره وارد خاک استان زنجان و از دهستان گیلوان از استان زنجان خارج شده و با دریافت شاخه شاهرود در شهر منجیل، با نام سفید رود به سمت شمال جریان یافته و در نهایت به دریای خزر می‌ریزد.

قزل اوزن واژه‌ای ترکی است و از ۲ جزء، قزل به معنای سرخ و اوزن به معنای شناور تشکیل شده است و نام تاریخی این رود در منابع یونان باستان آماردوس (برگرفته از نام قوم آمارد) بوده است. در منابع اسلامی آن را نهر الابیض (به معنای رود سفید) خوانده‌اند و در سده‌های میانه تمام این رود به نام سپیدرود یا سفیدرود معروف بود ولی بعدها فقط به بخشی از آن که از منجیل تا دریای خزر قرار دارد، سفیدرود می‌گفتند که اکنون از سرچشمه این رود تا منجیل به نام قزل اوزن خوانده می‌شود.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه زنجان

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


بهترین و زیباترین شعر درباره جشن خودکار برای کلاس سوم و چهارم ابتدایی