انتشار سندی محرمانه از جدال ایران و آمریکا بر سر خرید میگ 29


انتشار سندی محرمانه از جدال ایران و آمریکا بر سر خرید میگ 29

به‌تازگی سندی نظامی در آمریکا از طبقه‌بندی محرمانه خارج شده است که نشان می‌دهد در سال 1997، آمریکا و ایران به جدالی سری برای دستیابی به جنگنده‌های میگ 29 مولداوی مشغول بوده‌اند.

به گزارش جام نیوز، جنگنده‌های میگ ۲۹ را «نگین صنایع هوایی نظامی شوروی» می‌دانند؛ هواپیمایی که در زمان معرفی‌اش در سال ۱۹۷۷ یکی از پیشرفته‌ترین جنگنده‌های جهان بود.

ایران پس از جنگ و در فاصله کوتاه تا فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی با قرارداد نظامی ۱۰ میلیارد دلاری توانست تعدادی از این هواپیما‌ها را در دو مدل تک‌سرنشین و دوسرنشین بخرد و به نیروی هوایی خود بیفزاید.

قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری نظامی میان گورباچف و آیت الله هاشمی رفسنجانی قرار بود سنگ بنای یک رشته طولانی از قراردادهای نظامی در سال‌های بعد باشد که تجهیزات نظامی زمینی، دریایی و هوایی ایران را نوسازی و متحول کند.

فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی رشته این قراردادها را از هم گسیخت.

پس از فروپاشی، ایران تلاش کرد تا از روسیه متلاطم و بی‌ثبات، کشورهای تازه استقلال یافته و متحدان اقماری شوروی در اروپای شرقی که در بحران مالی قرار داشتند، تجهیزات نظامی بخرد و در ازای آن به آن‌ها دلار برساند.

کشورهایی که پیش‌تر در مدار شوروی قرار داشتند، پس از فروپاشی با بحران‌های عظیم اقتصادی روبه‌رو شدند و راحت‌ترین کار برایشان فروش میراث نظامی باقی‌مانده از ارتش سرخ در بازار سیاه بود.

در چنین شرایطی یکی از کشورهای هدف ایران برای خرید تجهیزات نظامی، مولداوی در شرق اروپا بود؛ کشوری کوچک میان اوکراین و رومانی که در آن زمان ۳۴ جنگنده میگ۲۹ و هشت فروند بالگرد میل۸ در اختیار داشت.

این ناوگان هوایی برای کشوری به کوچکی مولداوی بسیار بزرگ بود و مولداوی در فقدان شوروی نمی‌توانست از پس مخارج تعمیر و نگهداری آن‌ها بربیاید.

مولداوی به‌شدت به پول احتیاج داشت و ایران حاضر بود این پول را به دست آن‌ها برساند.

به گزارش ایندیپندنت، سندی که به‌تازگی از آرشیو محرمانه دولت آمریکا خارج شده، نشان می‌دهد که آمریکا در سال ۱۹۹۷ و پیش از آنکه دست ایران به این جنگنده‌های برسد، ۲۱ فروند میگ ۲۹ را از مولداوی خرید ولی از آن‌ها استفاده نکرد.

همه این هواپیماها در همان خاک مولداوی قطعه‌قطعه شدند و باقی‌مانده آن‌ها با یک هواپیمای بزرگ باربری به پایگاه نظامی آمریکا در اوهایو منتقل شد.

هیچ شواهدی مبنی بر استفاده از این قطعات برای سرهم کردن یک هواپیمای میگ ۲۹ در خاک آمریکا وجود ندارد و احتمالاً بخش زیادی از این قطعات تاکنون از بین رفته‌اند.

مولداوی در ازای این ۲۱ فروند هواپیما، ۴۰ میلیون دلار کمک بلاعوض، مقادیری وسیله نقلیه سبک نظامی و تجهیزات غیرنظامی دریافت کرد.

106

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه سیاسی

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


اولین واکنش منوچهر هادی به ویدئوی جنجالی یکتا ناصر