50 هزار میلیارد درآمد دولت در جیب واردکنندگان


50 هزار میلیارد درآمد دولت در جیب واردکنندگان

دولت به دلیل کنترل تورم کالاهای وارداتی شرایطی را فراهم کرده که واردکنندگان علاوه بر دریافت ارز یارانه ای 4200 تومانی برای کالاهای اساسی، به طور عمومی از پرداخت حقوق ورودی گمرک به صورت یارانه‌ای بهره‌مند می‌شوند که این قانون به میزان 50 هزار میلیارد تومان از درآمد دولت می‌کاهد. نوشته 50 هزار میلیارد درآمد دولت در جیب واردکنندگان اولین بار در...

به گزارش تجارت‌نیوز، محاسبه تعرفه‌های گمرکی با ارز ۴۲۰۰، به میزان ۵۰ هزار میلیارد تومان از درآمد دولت می‌کاهد و به نفع واردکنندگان می‌شود.

دولت به دلیل کنترل تورم کالاهای وارداتی شرایطی را فراهم کرده است که واردکنندگان علاوه بر دریافت ارز یارانه ای ۴۲۰۰ تومانی برای کالاهای اساسی، به طور عمومی از پرداخت حقوق ورودی گمرک نیز به صورت یارانه ای بهره‌مند می‌شوند.

محاسبات منعکس شده در خبرگزاری فارس نشان می‌دهد که دولت به این ترتیب از حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان درآمد طی امسال چشم پوشی کرده است. ضمن اینکه نتیجه مورد انتظار برای کاهش قیمت کالاها نیز در بازار حاصل نشده است.

براساس این گزارش، عمده درآمد دولت بابت واردات کالا، مربوط به حقوق ورودی گمرک، مالیات ارزش افزوده است که از ارزش ریالی کالاهای وارداتی دریافت می‌شود. در این میان، این نکته قابل اهمیت می‌شود که ارزش یک کالای وارداتی با چه نرخ ارزی محاسبه شود؟ ارز ۴۲۰۰ تومانی، نیمایی یا آزاد؟

در این باره گزارش فارس که پیشتر نیز به نقل از یک کارشناس امور گمرک منعکس شده، نشان می‌دهد دولت پس از نوسان ارزی در سال ۹۷، ارزش کالاهای گمرکی را بر اساس نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی محاسبه می‌کند و مبلغ حاصل را مبنای محاسبات بعدی برای اقلام یادشده قرار می دهد. بدین ترتیب اگر نرخ ارز بازار را حدود ۱۲ تا ۱۳ هزار تومان در نظر بگیریم، ملاحظه می شود که ارزش کالاهای وارداتی به یک سوم کاهش می یابد.

محاسبات این گزارش در نهایت نشان می دهد، ۱- با فرض گرفتن مابه التفاوت نرخ ارز ۸۵۰۰ تومان نیمایی با نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی، ۲- فرض گرفتن حجم واردات ۴۲ میلیارد دلاری طی امسال مانند سال قبل و ۳- اختصاص ۱۴ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی طی امسال، درآمدهای دولت در مجموع سه قلم حقوق ورودی، مالیات ارزش افزوده و مالیات علی الحساب ۴ درصدی و به دلیل افت ارزش محاسباتی کالاهای وارداتی، جمعاً حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان، کاهش خواهد یافت.این در شرایطی است که بررسی های صورت گرفته نشان می دهد برخی کالاها که هزینه های گمرکی آن ها با ارز ۴۲۰۰ تومانی محاسبه شده، عملاً در بازار خرده فروشی در قیمتی نزدیک به قیمت متناسب با هزینه های گمرکی با نرخ نیمایی معامله می شود.

علت این مسئله این است که به عنوان مثال، فروشنده و خریدار کالاهای نهایی تولید شده از نهاده های وارداتی، بی توجه به آن که نهاده‌های وارداتی مورد استفاده در تولید از تخفیف گمرکی استفاده کرده است یا خیر و با توجه به درصد افزایش نرخ ارز اقدام به خرید و فروش کرده اند. بنابراین باید گفت هدف دولت برای کاهش قیمت کالاهای وارداتی نیز محقق نشده و این خود، برگ سیاه دیگری در کارنامه ناموفق ارز ۴۲۰۰ تومانی است.

منبع: روزنامه خراسان

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه اقتصادی

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


پنتاگون: اقدامی که ایران انجام داد یک حمله بی‌سابقه بود