نوبخت:‌ مسیرهای جدیدی برای عبور از شرایط تحریم در دستور کار قرار گرفته است


تهران (پانا) - رئیس سازمان برنامه و بودجه می‌گوید برای سال 99 صادرات روزانه یک میلیون بشکه نفت به نرخ بشکه‌ای 50 دلار پیش‌بینی شده است و مسیرهای جدیدی برای عبور از شرایط تحریم در دستور کار قرار گرفته و در 8ماهه امسال متوسط فروش نفت 62.5دلار بوده است.

نوبخت:‌ مسیرهای جدیدی برای عبور از شرایط تحریم در دستور کار قرار گرفته است

تهران (پانا) - رئیس سازمان برنامه و بودجه می‌گوید برای سال ۹۹ صادرات روزانه یک میلیون بشکه نفت به نرخ بشکه‌ای ۵۰ دلار پیش‌بینی شده است و مسیرهای جدیدی برای عبور از شرایط تحریم در دستور کار قرار گرفته و در ۸ماهه امسال متوسط فروش نفت ۶۲.۵دلار بوده است.

به گزارش سازمان برنامه و بودجه کشور، محمدباقر نوبخت در نشست خبری تشریح لایحه بودجه سال ۹۹، درباره رویکرد دولت در سال آینده اظهار داشت: این بودجه برای سومین سال تحریم‌های بزرگ اقتصادی علیه ایران تهیه و تدوین شد. سال گذشته مجددا ًتحریم ها را در کشور تجربه کردیم. امسال هم دومین سال است و ما برای سومین سال تحریم، این‌که چگونه منابعی تحصیل کنیم، خود سختی‌هایی دارد. مصارف نیز در زمان تحریم به طور قطع با مصارف در شرایط عادی متفاوت است.
وی با مرور مباحث مهم بودجه سال ۹۹ افزود: بودجه کل کشور چهار ماموریت اساسی دارد؛ منابع سال را پیش‌بینی کند ، برآورد مصارف داشته باشد و نیز سیاست‌ها و اهداف مشخص باشد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به بودجه عمومی و بودجه شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و موسسات انتفاعی وابسته به دولت، عنوان کرد: در ارتباط با درآمد و منابع بودجه کل کشور، تصویری وجود دارد. درآمدها ۲۶۱ هزار میلیارد تومان، واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای ۹۸ هزار و ۸۰۰ هزار تومان و واگذاری دارایی‌های مالی ۱۲۴ هزار میلیارد تومان است. در مجموع منابع عمومی بودجه ۴۸۴ هزار میلیارد تومان می‌شود.
دکتر نوبخت تصریح کرد: بودجه عمومی ۵۶۳ هزار میلیارد تومان است، زیرا درآمدهای اختصاصی نیز به آن اضافه می‌شود. منابع شرکت‌ها هزار و ۴۸۳ هزار میلیارد تومان است. در مجموع بودجه کشور نزدیک به هزار و ۹۸۸ هزار میلیارد تومان می‌شود.
وی متذکر شد: بودجه سال آینده با طرحی که تحت عنوان اصلاح ساختار بودجه تهیه شده بود، تدوین شده است. البته تمام این طرح را اجرا نمی‌کنیم، گام نخست آن است و نیاز به برنامه زمان‌دار است تا بتوانیم تحول بزرگی در اصلاح ساختار بودجه ایجاد کنیم.
بودجه تحریمی سال ۹۹ چگونه آماده شد؟
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان این‌که بودجه تحریمی سال ۹۹ با استفاده از طرح اصلاح ساختار آماده شده است، گفت: در سال ۹۹ بالغ بر ۴۸۴,۶ هزار میلیارد تومان است که در مقایسه با مصوب سال ۹۸ به میزان ۸ درصد بیشتر است. این منابع از سه محل درآمدها، واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای و واگذاری دارایی‌های مالی تامین خواهد شد.
نوبخت اظهار داشت: درآمدها به طور عمده یا مالیات‌ها یا حقوق گمرکی و یا سود شرکت‌های دولتی ایجاد می‌شود. در سال آینده پیش‌بینی شده که ۲۶۱ هزار میلیارد تومان از ۴۸۸ هزار تومان را از منبع درآمدها ایجاد کنیم. یعنی ۱۷۵ هزار میلیارد تومان از راه مالیات‌ها، ۲۰ هزار میلیارد تومان از حقوق گمرکی و ۶۶ هزار میلیارد تومان از سایر درآمدها است.
وی با بیان این‌که مالیات‌ها نسبت به سال جاری ۲۶ درصد رشد داشته است، افزود: منابع حاصل از صادرات نفت و گاز بالغ بر ۴۸,۸ هزار میلیارد تومان است که رشد آن منفی ۶۸ درصد بوده است.
نرخ دلار و نفت در بودجه
رئیس سازمان برنامه و بودجه عنوان کرد: پیش‌بینی این است که یک میلیون بشکه نفت در روز صادر شود که این رقم امسال ۱,۵ میلیون بشکه نفت در روز بود. قیمت هر بشکه نفت ۵۰ دلار پیش‌بینی شده که این رقم در بودجه ۹۸ حدود ۵۵ دلار بود. گروهی در آمریکا رصد می‌کنند که ببینند چقدر صادرات نفت داریم. در این بخش، نظام همکاری می‌کند تا ظلم آمریکا برای تحریم و صادرات نفت را بشکنیم. در حال حاضر قیمت نفت بیش از ۶۳، ۶۴ دلار است، اما با این حال ما نرخ هر بشکه نفت را ۵۰ دلار در نظر گرفتیم. آخرین گزارشی که از وزارت نفت هر ماه دریافت می‌کنم، متوسط فروش نفت در ۷ ماهه اول امسال ۶۳ دلار و ۸ ماهه اول امسال ۶۲ دلار بوده است.
دکتر نوبخت تصریح کرد: همچنین نرخ تسعیر دلار در لایحه بودجه سال آینده ۴۲۰۰ تومان در نظر گرفته شده که در بودجه سال ۹۸ نیز این رقم بوده است. قرار است کالاهای اساسی را با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کنیم. بحث این است که اگر قرار باشد اقلامی که در اختیار مردم است را با نرخ بالاتر مثل ۸ هزار یا ۱۰ هزار تومان وارد کنیم، چه اتفاقی می‌افتد؟ آن زمان سیاست مهار تورم قابل انجام است؟
وی متذکر شد: درآمدهای ارزی صادرات نفت ۱۸,۲۶ میلیارد دلار و درآمد ارزی صادرات گاز ۴ میلیارد دلار است که در مجموع رقمی در حدود ۲۲.۲۵ میلیارد دلار می‌شود. از این رقم، سهم ۳۶ درصد صندوق توسعه ملی ۸ میلیارد دلار می‌شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به بخش واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای در لایحه بودجه سال آینده، گفت: منابع حاصل از مولدسازی دارایی‌ها و فروش اموال مازاد دولتی بالغ بر ۴۹,۵ هزار میلیارد تومان و منابع حاصل از فروش و واگذاری طرح‌های عمرانی بالغ بر هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است. به این ترتیب، جمع منابع حاصل از واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای بالغ بر ۹۸.۸ هزار میلیارد تومان است که رشد آن در مقایسه با مصوب سال ۹۸ در حد ۳۸ درصد کمتر است.
دکتر نوبخت با اشاره به بخش واگذاری دارایی‌های مالی در لایحه بودجه سال آینده، اظهار داشت: فروش اوراق مالی بالغ بر ۸۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود که رشد آن نسبت به سال ۹۸ در حد ۸۶ درصد است. واگذاری سایر دارایی‌های مالی نیز ۴۴,۷ هزار میلیارد تومان است که رشد آن نسبت به سال ۹۸ در حد ۷۹ درصد است. در مجموع واگذاری دارایی‌های مالی بالغ بر ۱۲۴.۷ هزار میلیارد تومان است که رشد آن نسبت به مصوب سال ۹۸ در حد ۱۴۴ درصد است.
وی افزود: ما سال آینده کشور را بدون کسری اداره خواهیم کرد و به این ترتیب مصارف ۴۸۴ هزار میلیارد تومان خواهد بود. سه محل برای مصارف در نظر گرفته شده است؛ اعتبارات هزینه‌ای، اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای و اعتبارات تملک دارایی‌های مالی.
رئیس سازمان برنامه و بودجه عنوان کرد: اعتبارات هزینه‌ای در سال ۹۹ بالغ بر ۳۶۷,۲ هزار میلیارد تومان است که نسبت به سال ۹۸ از ۴ درصد رشد برخوردار است. طبق قانون افزایش هزینه جاری سالانه به بودجه تحمیل می‌شود. چه بخواهیم و چه نخواهیم باید متناسب نرخ تورم، حقوق را بالا ببریم.
دکتر نوبخت گفت:کل هزینه‌ها در ۴ قلم خلاصه می‌شود. اولین و مهم‌ترین بخش، مربوط به رفاه اجتماعی است. بخش دیگر، امور آموزش و پژوهش است. بخش بعدی که خیلی مهم است و اگر کم شود، به امنیت و دفاع کشور لطمه وارد می‌شود، امور دفاعی و امنیتی است. علت این‌که دشمن عرصه را از نظامی به اقتصادی کشانده، قدرت نظامی کشور است.
وی متذکر شد: در سال ۹۹ اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای بالغ بر ۷۰,۴ هزار میلیارد تومان است که نسبت به سال جاری ۵ درصد رشد دارد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به این‌که در سال‌جاری تاکنون ۳۴ هزار میلیارد تومان برای طرح‌های عمرانی تخصیص داده‌ایم، گفت: در سال آینده اعتبارات تملک دارایی‌های مالی بالغ بر ۴۷ هزار میلیارد تومان است که رشد آن نسبت به سال ۹۸ در حد ۶۰ درصد است.
نوبخت اظهار داشت: در سال آینده برای اعتبارات هزینه‌ای، اولین سیاستی که دنبال می‌شود، جبران کاهش قدرت خرید مردم است. به این ترتیب، متوسط ۱۵ درصدی افزایش حقوق و دستمزد شاغلان و بازنشستگان در نظر گرفته شده است. همچنین ۶ هزار میلیارد تومان برای همسان‌سازی بازنشستگان، ۳ هزار میلیارد تومان برای رتبه‌بندی فرهنگیان، ۳۱ هزار میلیارد تومان برای حمایت معیشتی به حدود ۶۰ میلیون نفر و ۴۳ هزار میلیارد تومان برای هدفمندی یارانه‌ها به حدود ۷۸ میلیون نفر پیش‌بینی شده است.
وی افزود: ۲۴ آبان ماه که اصلاح قیمت بنزین شروع شد. به این ترتیب، ۲۴ آذر ماه اولین یارانه معیشتی پرداخت می‌شد. اما با دریافت تنخواه، در آبان‌ماه یارانه معیشتی را پرداخت کردیم. ۱۰ روز به ۱۰ روز در ماه، سه پرداخت حقوق، یارانه نقدی و یارانه معیشتی صورت خواهد گرفت.
رئیس سازمان برنامه و بودجه عنوان کرد: نکته دیگر، کاهش فقر مطلق است. حدود ۱۵ هزار و ۵۵۰ میلیارد تومان برای اجرای برنامه‌های کاهش فقر مطلق اختصاص پیدا خواهد کرد. همچنین استمرار پرداخت ۳ تا ۶ برابری مستمری خانواده‌های کمیته امداد و بهزیستی را خواهیم داشت. برای طرح تحول سلامن، ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
راه بزرگ مهار تورم
دکتر نوبخت با اشاره به سیاست مهار تورم، تصریح کرد: سیاست مهار تورم به دو روش در سال ۹۹ ادامه می‌یابد؛ عدم تامین هزینه‌ها با پول پرقدرت و نیز عدم افزایش قیمت کالاها و خدمات دولتی به ویژه کالاهای اساسی و دارو با استمرار تامین ارز ۴۲۰۰ تومانی.
وی با اشاره به سیاست‌های مصرف اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای، متذکر شد: در سال ۹۹ بالغ بر ۴۷ هزار میلیارد تومان صرف بازخرید اوراق مالی منتشر شده در سال‌های قبل خواهد شد. سیاست مصرف این اعتبارات در بودجه سال ۹۹ بازخرید این اوراق در سررسید زمانی تعیین شده است.
دو هدف راهبردی کاهش بیکاری و رشد اقتصادی
رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به دو هدف راهبردی کاهش بیکاری با ایجاد یک میلیون فرصت شغلی جدید و افزایش تولید با ایجاد رشد ۲ درصدی و خروج از رکود، گفت: مراکز جهانی پیش‌بینی کرده‌اند که سال آینده اقتصاد ایران از رکود خواهد شد. این‌که دشمن بخواهد به کشور شرایط غیرعادی تحمیل کند، ما مقابل آن می‌ایستیم.

تکلیف بودجه برای حذف یارانه‌بگیران
دکتر نوبخت درباره فرمول افزایش حقوق و دستمزد و انطباق آن با تورم اظهار داشت: قانون گفته که متناسب با نرخ تورم افزایش حقوق و دستمزد صورت گیرد. ما امید داریم سال آینده نرخ تورم کاهنده باشد.
وی درباره این‌که رقم یارانه‌ها برای سال آینده ۴۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان پیش‌بینی شده است. با توجه به این‌که دولت سیاست حذف یارانه‌بگیران برخوردار را دنبال می‌کرد، گفت: سال‌هاست که در قانون مجلس حذف ۲۴ میلیون نفر یارانه‌بگیر مطرح است. شاید بحث یارانه حمایت معیشتی تست خوبی برای ما بود که گفته شد پولی داریم و می‌خواهیم به ۶۰ میلیون نفر بدهیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به تکدری که در ماه گذشته به دنبال افزایش قیمت بنزین به وجود آمد، افزود: در میان چند صدهزار نفری که یارانه‌شان حذف شد، می‌دانید چقدر اعتراض وجود داشت؟
دکتر نوبخت متذکر شد: برای سال آینده، حکم ۲۴ میلیون نفر حذف یارانه‌بگیران را نذاشتیم. البته کسانی که احراز پردرآمد شوند، حذف خواهند شد.
وی عنوان کرد: به همین جهت حذف یارانه‌ها برای سال آینده به شکل ۲۴ میلیون هدف‌گذاری نشد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه متذکر شد: در رابطه با تعدادی که متقاضی دریافت یارانه معیشتی هستند، قرار شد تا پایان مهلت مقرر منتظر باشیم و اگر آنها واجد شرایط باشند، به آنها هم پرداخت یارانه خواهیم داشت.
نوبخت در پاسخ به این پرسش که دولت طرح مدیریت سوخت را اجرا کرد. دولت نمی‌توانست ۳، ۴ ماه آخر سال را صبر می‌کرد و در لایحه بودجه سال ۹۹ افزایش قیمت بنزین را می‌آورد، تصریح کرد: در سال ۹۸ این موضوع در لایحه بودجه بود، اما مجلس قبول نکرد و آن را رد کرد. ما نمی‌توانستیم این کار را با توجه به شرایط در سال ۹۹ انجام دهیم. اگر دولت محافظه‌کاری می‌کرد، با رشد مصرفی که داشتیم که بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر در روز بود، با ضرورت واردات بنزین مواجه می‌شدیم.
وی متذکر شد: ما حتی به طرف سهمیه‌بندی بنزین رفتیم و از این جهت این طرح اجرا شد که بتوانیم مصرف سوخت را کنترل کنیم و در عین حال، واردات بنزین اتفاق نیفتد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به پرسشی در خصوص بخش‌هایی که مالیات نمی‌دهند یا فرار مالیاتی دارند، گفت: در طرح اصلاح ساختار، مالیات بر مجموع درآمد خانوار و عایدی سرمایه را داریم که البته باید قانون مالیات‌ها اصلاح شود.
نوبخت درباره دو سالانه شدن بودجه اظهار داشت: قانون اساسی بودجه را سالانه می داند. ما هم قرار نبود که بودجه ۱۴۰۰ را این‌جا تدوین کنیم. ما بودجه را در بستر دو سالانه دیده‌ایم. اما آنچه که به مجلس داده‌ایم، صرفاً مربوط به بودجه سال ۹۹ است.
وی افزود: سال آینده، سال پرمشکلی است. بنابراین برخی از ذخایر را کمتر استفاده می‌کنیم و به این ترتیب، بهتر می‌توانیم مقاومت کنیم و منابع مدیریت شود.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه گوناگون

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


چرا انسان های مدرن جایگزین نئاندرتال‌ها شدند؟