تجارت به سبک گلخانه


تجارت به سبک گلخانه

خراسان جنوبی استانی است که کشاورزی در آن به عنوان یکی از پیشران‌های اقتصادی مطرح است. خاک کویری این منطقه با همت و تلاش کشاورزان آن خاکی زرخیز شده است.

بحث کشت گلخانه یکی از برنامه‌های جدی مسئولان است که در این راستا تفاهم‌نامه‌ای با حضور معاون اول رئیس جمهور به امضا رسید که مقرر شد تا پایان دولت هزار هکتار گلخانه در استان احداث شود.

در راستای این تفاهم‌نامه بخش‌های مختلف پرورش دام و طیور و شیلات و آبزیان در شرایط گلخانه‌ای تولید خواهد شد و علاوه بر صرفه‌جویی در مصرف آب سهم سبزایی در صادرات و اشتغالزایی خواهد داشت.

استاندار خراسان جنوبی اعلام کرده بود برنامه دولت در کل کشور، احداث 5000 هکتار گلخانه است که 1000 هکتار آن، مربوط به خراسان جنوبی است که تاکنون در استان خراسان جنوبی ۶۰ هکتار گلخانه احداث شده است، لذا برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا در این دولت، 1000 هکتار گلخانه در استان احداث شود.

فعالیت 8 مجتمع گلخانه‌ای در خراسان جنوبی

محمدحسین اکبری، مدیر شرکت شهرک‌های جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهار کرد: در سطح استان هشت مجتمع گلخانه‌ای وجود دارد.

وی با بیان اینکه در شهرستان طبس برای ایجاد شهرک خصوصی مجوز داده شده، افزود: در شهرستان خوسف نیز برای احداث مجتمع گلخانه‌ای خصوصی مجوز داده شده است.

مدیر شرکت شهرک‌های جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: سال گذشته 12.5 هکتار سطح گلخانه در استان افزایش یافت و تفاهم‌نامه‌ای که به امضا رسید، در تسریع بخشی به تعهدات کمک کرده است.

اکبری ادامه داد: طی سال جاری شش هکتار گلخانه ایجاد شده و 35 هکتار گلخانه دیگر به بانک‌ها برای اخذ تسهیلات معرفی شدند.

وی با اشاره به اینکه تا پایان سال جاری نخستین تولید ناشی از این طرح در استان را خواهیم داشت، افزود: پروانه بهره‌برداری بدون هیچ مشکلی صادر می‌شود.

مدیر شرکت شهرک‌های جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: افراد برای ثبت‌نام می‌توانند به شرکت شهرک‌های جهاد کشاورزی واقع در خیابان پاسداران و یا به ادارات جهاد کشاورزی شهرستان‌ها مراجعه کنند.

ارائه تسهیلات به متقاضیان

غلامرضا قوسی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز گفت: این طرح در چند بخش در حال اجرایی شدن است.

وی افزود: برنامه‌ریزی‌ برای تعیین بازار فروش محصولات، تعیین زمان‌های سال برای میزان تولید محصول و تعیین نوع و ویژگی محصول، نوع خاک از نظر بافت، دستمزد کارگر و مسافت گلخانه تا بازار فروش از الزاماتی است که در این تفاهم‌نامه رعایت خواهد شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: تسهیلات 5 ساله با بهره هفت درصد بدون محدودیت برای احداث سازه‌ها به متقاضیان داده می‌شود.

قوسی ادامه داد: هدف ما در کشت‌های گلخانه‌ای تولید محصول در مکانی است که امکان تولید محصول در آن نیست و نیز تولید در زمانی که در فضای آزاد امکان برداشت محصول وجود ندارد مدنظر است.

وی تصریح کرد: افزایش کیفیت محصول تولید شده، صرفه جویی در مصرف آب، افزایش تولید در واحد سطح و تولید بیش از یک محصول در سال از جمله مزایای کشت‌های گلخانه‌ای است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: برای تکمیل زیرساخت‌های مجتمع گلخانه‌ای در استان، 190 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

قوسی با تاکید بر اشتغالزایی این طرح برای فارغ‌التحصیلان رشته‌های کشاورزی و مرتبط، اظهار کرد: افراد می‌توانند به صورت انفرادی نیز در این طرح شرکت کنند.

وی افزود: برای گلخانه‌های کوچک مقیاس کمتر از 300 متر توسط صندوق کارآفرینی امید تسهیلات ارائه می‌شود و هیچ محدودیتی برای کشت گلخانه‌ای وجود ندارد.

اعتبار 190 میلیارد تومانی برای کمک به زیرساخت‌ها و توسعه گلخانه‌ها

مشیرالحق عابدی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی نیز چندی پیش اظهار کرد: توسعه هزار هکتار گلخانه در این نفاهم‌نامه به منظور ایجاد هشت هزار شغل پایدار در استان و تولید سالانه 280 هزار تن انواع محصولات کشاورزی صادرات محور انجام می‌شود.

وی ادامه داد: دولت 190 میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز برای کمک به زیرساخت‌ها و توسعه گلخانه‌ها را تامین خواهد کرد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی بیان کرد: از هزار هکتار شهرک گلخانه‌ای در استان، 700 هکتار شهرک گلخانه‌ای، 150 هکتار مجتمع بارگاه‌های زرشک، 100 هکتار مجتمع‌های دامداری و 50 هکتار شهرک‌های شیلات است.

عابدی با اشاره به بازدید مسئولان از استان‌های موفق این عرصه از جمله یزد، ادامه داد: کارشناسان خراسان جنوبی از تجربیات این استان‌ها در این زمینه در اجرا بهره خواهند برد.

وی با تاکید بر صادرات محصولات تولیدی، تصریح کرد: اگر محصولات جنبه صادرات داشته باشد، با کیفیت بالایی تولید خواهد شد و به همین دلیل تولید محصول صادرات‌محور در اولویت است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی با بیان اینکه در استان‌های همجوار و در سطح استان نیز صادرات مد نظر است، بیان کرد: بسیاری از زیرساخت‌ها در شهرک‌های گلخانه‌ای فراهم شده و در راستای تفاهم‌نامه تکمیل خواهد شد.

عابدی ادامه داد: سطح زیرکشت گلخانه‌ای در خراسان جنوبی کم است که با این تفاهم‌نامه گام بزرگی در این موضوع برداشته خواهد شد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی تصریح کرد: شناسایی، آموزش و انتقال تجربیان به سرمایه گذاران در دستور کار قرار گرفته و هماهنگی‌های لازم با فرمانداران برای توسعه گلخانه‌ها صورت پذیرفته است.

وی افزود: برای اولین بار سند جامع سازگاری با کم آبی خراسان‌جنوبی تهیه شده که در این راستا طرح‌هایی تعریف شده است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی از نظارت بر حسن اجرای این طرح سخن گفت و اظهار کرد: خراسان جنوبی جزو چهار استانی است که مجوز ماهی تیلاپیلا را گرفته و از آنجایی که یکی از بخش‌های تفاهم‌نامه کشت گلخانه‌ای موضوع شیلات است، افراد برای ثبت‌نام در این بخش نیز مشابه مورد گلخانه‌ها باید به سامانه سیتا مراجعه کنند.

ولی الله بنی عامری، مجری طرح توسعه گلخانه‌ای کشور نیز چندی پیش در بازدید از گلخانه‌های استان، از راه‌اندازی پایانه محصولات گلخانه‌ای در استان خبر داد و گفت: اگر این پایانه احداث شود، گلخانه داران دیگر نگرانی در خصوص بسته بندی، بازاریابی و صادرات نخواهند داشت.

وی اظهار کرد: برنامه توسعه گلخانه‌های کشور به مدت ۱۰ سال از سال ۹۵ تا سال ۱۴۰۴ در دستور کار قرار گرفته که در این راستا ۴۸ هزار و ۳۵۵ هکتار گلخانه در تمام استان‌های کشور با بهره‌گیری از مزیت‌های هر استان ایجاد می‌شود.

مجری طرح توسعه گلخانه‌ای کشور با اشاره به موفقیت ۹۵ درصدی این پروژه، تصریح کرد: تنش‌های محیطی و کمبود آب در برخی استان‌ها باعث الزام انتقال کیف سبزی و صیفی جالیز در فضاهای بسته شده است.

بنی عامری با اشاره به شتاب اجرای این طرح در خراسان جنوبی، بیان کرد: در این راستا طبق تفاهم‌نامه‌ای در خراسان جنوبی هزار هکتار در شهرک‌های کشاورزی و ۷۰۰ هکتار در ۱۱ شهرستان به توسعه گلخانه‌های کوچک مقیاس و گلخانه‌های تجاری و سایه بان اختصاص می‌یابد.

وی اظهار کرد: این طرح به صورت مستقیم برای هشت هزار نفر اشتغال در استان ایجاد خواهد کرد و هم‌چنین ۱.۵ تا دو برابر آن نیز اشتغال غیرمستقیم ایجاد می‌شود.

مجری طرح توسعه گلخانه‌ای کشور افزود: از این سطح تولیدات گلخانه‌ای کشور حدود ۲۱ میلیون تن محصول تولید می‌شود که تا پایان برنامه باید از این میزان ۱۰ میلیون تن به ارزش ۱۲ میلیارد دلار صادر شود.

بنی عامری بیان کرد: طی سال گذشته میزان صادرات این محصولات حدود ۵۰۰ میلیون دلار بوده که پیش بینی می‌کنیم امسال یک میلیون دلار صادرات انواع محصولات گلخانه‌ای را داشته باشیم و خراسان رضوی، افغانستان و بازار روسیه بازارهای هدف این صادرات هستند.

مجری طرح توسعه گلخانه‌ای کشور تصریح کرد: علاوه بر صادرات محصولات گلخانه‌ای، در حوزه صادرات سازه و تجهیزات گلخانه‌ای و خدمات فنی و مهندسی نیز فعالیت داریم.

بنی عامری افزود: در طی برنامه توسعه نیاز به مراکز مهارت‌آموزی برای تربیت کارگر ماهر و نیاز به تربیت مربی داریم که در همین راستا مصوب شد مرکز مهارت‌آموزی برای تربیت کارگر ماهر و مربیان آموزشی، ناظرین پروژه‌های گلخانه‌ای و ایجاد مرکز ارائه نوآوری‌های گلخانه‌ای در خراسان جنوبی احداث شود.

راه اندازی مرکز تهیه و توزیع نهاده‌های مصرفی گلخانه‌ها را در استان

وی بیان کرد: درنظر داریم مرکز تهیه و توزیع نهاده‌های مصرفی گلخانه‌ها را در استان راه اندازی کنیم تا تولیدکنندگان بتوانند در قالب تعاونی‌های خود این نهاده‌ها را به صورت متمرکز تأمین کنند.

مجری طرح توسعه گلخانه‌ای کشور اظهار کرد: بزرگترین مزیت نسبی خراسان جنوبی اختلاف دمای زیاد شب و روز است که مزیت مهمی برای کشت گل‌های پیازی و گل رز محسوب می‌شود.

بنی عامری با اشاره به احداث گلخانه‌های الگویی خورشیدی، ادامه داد: در بخش گلخانه‌های کوچک مقیاس تثبیت جمعیت به خصوص در نواحی مرزی جزء اولویت‌هاست.

وی افزود: احداث سایبان‌ها مهم‌ترین عامل کاهش تبخیر و تنظیم شدت نور خورشید است که پایلوت آن در استان اجرا می‌شود.

مجری طرح توسعه گلخانه‌ای کشور با اشاره به به صرفه بودن گلخانه‌های کوچک مقیاس، ادامه داد: گلخانه‌های کوچک مقیاس با تجهیزات کم حتی در خانه‌ها احداث شده و دولت نیز با تسهیل روند دریافت تسهیلات و ارائه کمک‌های فنی و مهندسی به متقاضیان کمک خواهد کرد.

بنی عامری اظهار کرد: باتوجه به شوری آب در خراسان جنوبی، برنامه پایلوت آب شیرین کن خورشیدی در دستور کار قرار گرفته که امید است با تأمین اعتبارات مورد نیاز این طرح در طول برنامه نهضت گلخانه‌ای اجرا شود.

وی خاطرنشان کرد: آب شیرین کن خورشیدی با شیرین سازی آب چاه‌های کشاورزی شور آب مورد نیاز گلخانه‌ها را فراهم می‌کند.

مجری طرح توسعه گلخانه‌ای کشور با اشاره به تنوع بخشی محصولات در گلخانه‌ها، یادآور شد: اکنون بیش از ۱۰۰ نوع محصول در گلخانه‌ها تعریف شده است و این لیست همچنان ادامه دارد.

بنی عامری با تاکید بر بهره‌گیری از توان دانشگاهی، خاطرنشان کرد: با تمام توان در خدمت محققان دانشگاهی هستیم و در صورت مراجعه به ما از توان آنان در راستای توسعه این طرح بهره خواهیم برد.

انتهای پیام

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه خراسان جنوبی

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


بک گراند بنفش | 100 عکس پس زمینه بنفش برای گوشی شیک و فانتزی