پرورش پالونیا با توجیه کمبود چوب فریبی بیش نیست


گونه گیاهی مهاجم گونه‌هایی هستند که در یک منطقه حضور نداشته اند و با دخل و تصرف انسان به منطقه‌ای آورده شده و در…

پرورش پالونیا با توجیه کمبود چوب فریبی بیش نیست

تنوع زیستی کشورمان را نابود نکنیم

پرورش پالونیا با توجیه کمبود چوب فریبی بیش نیست
سیناپرس: گونه گیاهی مهاجم گونه‌هایی هستند که در یک منطقه حضور نداشته اند و با دخل و تصرف انسان به منطقه‌ای آورده شده و در پی آن نظم طبیعی زیستگاه را بر هم زده و موجب ایجاد خسارت‌های اقتصادی و محیط زیستی شده اند.

مهمترین چالشی که گونه‌های مهاجم در یک منطقه ایجاد می کنند، جلوگیری از رشد و زایش گونه‌های بومی و در ادامه حذف آن‌هاست.

یکی از این گونه های مهاجم که به تازگی نگرانی هایی را در حوزه محیط زیست کشور سبب شده، گیاه «پالونیا» است. این گیاه که در مناطق شمالی کشور به سرعت در حال تکثیر است، گونه ای مهاجم است که رشد و تکثیر آن مشکلات عدیده ای را با خود به همراه خواهد داشت.

با وجود هشدارهایی که فعالان و پژوهشگران حوزه محیط زیست در رابطه با مهاجم بودن این گونه گیاهی داده اند اما مدتی است شاهد این موضوع هستیم که در کشور با این توجیه که اکنون ایران با کمبود سالانه 700هزار متر مکعب چوب روبروست، قراردادهایی پیرامون کاشت و پرورش گیاه پالونیا منعقد شده است.

دست اندرکاران این طرح معتقدند اگر برنامه ریزی دقیقی برای آینده داشته باشیم با کاشت درختان سریع الرشدی همچون پالونیا می توانیم تا حدود زیادی کمبود پوب را در کشور جبران کنیم تا صنایع وابسته با بحران و ورشکستگی مواجه نشوند.

کاسبی خطرناکی که محیط زیست را تهدید می کند

حسین آخانی، استاد گیاه‌شناسی دانشگاه تهران در رابطه با این گونه مهاجم گفت: ایران پر است از گونه‌های بومی؛ جنگل‌های خزری ما که باقیمانده جنگل‌های دوران سوم زمین‌شناسی است دارای بهترین، مقاوم‌ترین، زیباترین و سازگارترین گونه‌هاست.

وی در رابطه با گیاه پالونیا گفت: گیاه پالونیا مهاجم است و در سایت وزارت کشاورزی آمریکا و بسیاری از منابع معتبر علمی نیز بر این موضوع تامید شده است و اگر کسی این گیاه را برای کشت در شمال کشور و یا هر جای دیگر توصیه کند یا ناآگاه است و یا سودجو و کلاهبردار.

آخانی با بیان اینکه این اقدامات یک نوع کاسبی خطرناک است که به وضعیت ناگوار طبیعت دامن می‌زند، گفت: از این رو، تمام فعالان محیط زیست که در این حوزه دغدغه دارند از دست اندرکاران تقاضا می‌کنند که براساس حرف‌های بی‌پایه‌، کاشت گونه‌های خارجی در طبیعت ایران را تجویز نکنند. چراکه، دلیل این اقدامات هرچه که باشد قطعا به صلاح کشور نیست.

وی با بیان اینکه، ورود گونه‌های خارجی یعنی ورود دشمن گفت: مراقب باشیم با دست خودمان تنوع زیستی کشورمان را نابود نکنیم. از این رو، از مسئولان مربوطه نیز انتظار می رود به جای شعار، نصب پوستر و بنر و... از کسانی حمایت کنند که گونه‌های بومی را تکثیر و حفاظت می‌کنند. چراکه، با حمایت از پژوهش‌های علمی در مورد گونه‌های بومی، می توان کشور را از ورود گونه‌های خارجی خطرناک بی‌نیاز کرد.

گزارش: هانیه حقیقی

لینک کوتاه

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه فناوری

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


پروفایل شب قدر | 110 عکس نوشته زیبا برای شب های قدر