مستند «آسوده بخواب کوروش» به کارگردانی علی فراهانی و تهیه‌کنندگی مهدی مستوفی، عصر امروز (یکشنبه ۲۷ مرداد) در خبرگزاری فارس رونمایی شد. این مستند مروری بر تصمیم محمدرضا شاه برای واگذاری بحرین به آل خلیفه در ۲۳ مرداد ۱۳۵۰ است.

مهدی مستوفی، تهیه‌کننده مستند «آسوده بخواب کوروش» پس از نمایش آن گفت: فروش اینترنتی نسخه vod مستند از فردا آغاز می‌شود. در تیزر تصاویری بود که در مستند نبود، و مجبور شدیم این تصاویر را امروز صبح حذف کنیم، به همین دلیل انتشار نسخه vod در سینمامارکت به تأخیر افتاد. برای پخش از شبکه سوم سیما هم رایزنی‌هایی صورت گرفته است.

* نگذاریم دریای خزر مانند بحرین جدا شود

هوشنگ طالع، نماینده مجلس شورای ملی در زمان پهلوی پس از امضای پوستر مستند گفت: آنچه در مورد بحرین اتفاق افتاد، امروز درباره دریای مازندران در حال رخ دادن است. این دریا بر پایه ۴ قرارداد معتبر، بالسویه (یعنی ۵۰ - ۵۰) در ید مالکیت و حاکمیت دولت ایران و اتحاد جماهیر شوروی است.

وی ادامه داد: اتحاد شوروی در سال ۱۳۷۰ از هم پاشید و ۱۵ واحد سیاسی پدید آمد که ۴ تای آن دارای کرانه با دریای خزر است و همه آن‌ها گفتند که قراردادهای شوروی را می‌پذیرند. پس چگونه حاضر شده‌ایم از سهم ۵۰ درصدی خودمان بگذریم؟ مثل اینکه مردم و حاکمیت درس را نیاموخته‌اند و اگر غفلت کنیم، دریای مازندارن به سرنوشت بحرین دچار می‌شود.

* جدایی بحرین «خیانت» بود

حسن امین، حقوقدان و استاد دانشگاه هم پس از نوشتن یادگاری روی پوستر مستند در سخنانی گفت: دلیل عمده مشارکتم در این مستند، عشق به ایران و تعهد و احساس مسئولیت به حفظ تمامیت ارضی این کشور است.

وی افزود: آنچه در این مستند نشان داده‌شد، این است که بدون اجماع شهروندان ایرانی حتی بدون موافقت کارگزاران نظام سلطنتی محمدرضاشاهی، تصمیمی در باب انتزاع بحرین گرفته شد که از نگاه من نامی جز «خیانت» بر آن نمی‌توان نهاد.
این حقوقدان گفت: یک انتقاد صریح‌تر از آنچه به محمدرضا وارد است، به مردم ایران وارد است که چرا نسبت به این اقدام خطا صحبتی نکردند. مگر می‌شود سی و چند میلیون نفر هم ترسو باشند؟

نویسنده کتاب «بحرین، پاره تن ایران» ادامه داد: فریدون جم شوهرخواهر شاه، در مقاله‌ای نوشته است که پس از تسلیم بحرین به بریتانیا، شاه از او می‌پرسد نظر نظامیان چیست؟ او پاسخ رسمی داده که نظامیان حق دخالت در امور سیاسی را ندارند و هر چه شاه بگوید، تمکین می‌کنند. اما وقتی شاه نظر صریح او را می‌خواهد، او می‌گوید این کار درست نبوده است که شاه واکنش نشان می‌دهد: مزخرف می‌گویی!

وی ادامه داد: قطعا با گفتن این مطالب، مورد هجوم افراد زیادی واقع می‌شویم که آن زمان (سال ۱۳۵۰) اصلا متولد نشده بودند. اما من طرفدار حق و حقیقت هستم و این وظیفه روشنفکران است که حقیقت تاریخ را بیان کنند، مخصوصاً امثال ما که سنمان از ۷۰ گذشته است، چرا باید بترسیم؟

امین در پایان گفت: ما که از سیستم خارجیم اما اگر کسی دستش می‌رسد، به نمایندگان مجلس بگوید این معاهده دریای خزر را تصویب نکند.