ختنه حلقه ای باعث عقیمی می شود؟


ختنه حلقه ای باعث عقیمی می شود؟

در هر حال، بهترین روش ختنه در کودکان، انجام جراحی توسط یک پزشک متخصص است. ختنه کردن با حلقه گاها باعث بروز عوارض زیادی می شود.

سوال مخاطب نی‌نی‌بان: سلام. مطلبی خواندم در مورد اینکه ختنه کردن به روش حلقه ای در پسران ممکن است موجب بروز مشکل جنسی آنان در نوجوانی شود. پسرم به این شیوه ختنه شده و حال من نگران این موضوع شدم، می خواستم مرا راهنمایی کنید که آیا واقعا این موضوع صحت دارد و اگر صحت دارد برای پیشگیری از بروز مشکل در آینده چه کنم؟ متشکرم. چه زمانی برای ختنه کردن پسر مناسب است؟
دکتر محمدرضا صفری‌نژاد، جراح و متخصص بیماری‌های کلیه و مجاری ادراری و استاد دانشگاه:
در خصوص بهترین سن ختنه شدن کودکان و روش های انجام آن، اتفاق نظرهای مختلفی وجود دارد. برخی از دانشمندان معتقدند در بدو تولد باید این کار انجام شود، ولی برخی دیگر بر این باورند که پوست ختنه‌گاه یک حفاظ و پوششی برای ناحیه ختنه‌گاه است که از آسیب به ناحیه کلاهک آلت تناسلی جلوگیری می‌کند و چون ناحیه کلاهک آلت تناسلی در تماس مستقیم با ادرار قرار می‌گیرد و ادرار اسیدی است و با گذشت زمان سبب تنگی مجاری ادرار می‌ شود، بنابراین بهتر است در بزرگسالی این کار صورت بگیرد. در هر حال، بهترین روش ختنه در کودکان، انجام جراحی توسط یک پزشک متخصص است. ختنه کردن با حلقه گاها باعث بروز عوارض زیادی می شود.
بیشترین عارضه ای که به آن نسبت داده می شود، این است که پوست ناحیه ختنه گاه کم برداشته می شود و در نتیجه باعث چسبندگی های شدید یا ایجاد آلت تناسلی مخفی می شود. گاهی هم پوست زیادی برداشته می شود و در مواردی هم به دلیل اینکه حلقه نمی افتد، پزشک مجبور است با جراحی حلقه را خارج کند. در نهایت اینکه ختنه کودک توسط حلقه توصیه نمی شود. از سوی دیگر، اغلب در ایران والدین ختنه را عمل سرپایی در نظر می گیرند و علاوه بر آن، هزینه اندکی را برایش کنار می گذارند، درحالی که باید توجه خاصی به این مساله داشته باشند.
در ضمن امروزه ختنه به این روش که به خصوص در بچه های بزرگسال دو نفر دست یا پای کودک را می گیرد، رواج نیست چون می تواند آثار روانی منفی و شدیدی بر ذهن کودک بگذارد. هر چند انجام ختنه با حلقه باعث بروز مشکل جنسی در پسران نمی شود و بعدها در روابط زناشویی او مشکلی پیش نمی آید، ولی جدا از عوارضی که برای آن ذکر شد، از نظر ظاهری نیز ممکن است برای فرد مشکل ایجاد کند.

مهم‌ترین مطالب در این‌باره:
از کهن‌ترین عمل‌های جراحی می‌توان ختنه کردن را نام برد. علت ختنه پسران اغلب، دلایل مذهبی و پزشکی است. این عمل جزو ارکان دینی ادیان مختلف از جمله دین اسلام و یهود به شمار می‌رود.
شایعترین و در عین حال قدیمی‌ترین عمل جراحی که روی نوزادان و کودکان پسر انجام می‌شود، ختنه کردن است. به بریدن همه یا بخشی از پیش پوست از آلت مردانه ختنه می‌گویند.
در حالت طبیعی زیر پوست آلت تناسلی کودکان پسر ماده سفید رنگی ترشح می‌شود که خاصیت نرم کنندگی دارد و مانع چسبیدن پوست به آلت می‌شود. در ادامه به دلایل پزشکی و شرعی علت ختنه پسران و فواید و مضرات آن می‌پردازیم.

ختنه حلقه ای باعث عقیمی می شود؟
علت ختنه پسران چیست؟
برای ختنه کردن پسران می‌توان دو دلیل کلی بیان کرد؛ دلایل پزشکی و دلایل مذهبی – فرهنگی.
آخرین درمان برای تنگی غلفه (فیموز)، عفونت مجدد غلفه و سر آلت تناسلی ختنه کردن است و می‌توان آن را یکی از اصلی‌ترین دلایل پزشکی ختنه کردن پسران دانست. در ادامه مقاله سایر فواید پزشکی ختنه پسران تحت عنوان فواید ختنه کردن پسران آورده شده است.
در برخی از ادیان مانند اسلام به دلیل فواید و آثار مثبت ختنه کردن پسران، این امر واجب شده است و اگر در سنین پایین انجام نشود بر فرد واجب است بعد از بلوغ این عمل را انجام دهد. اگر غیر مسلمانی به دین اسلام روی آورد و ختنه نشده باشد بر او واجب است این عمل را انجام دهد.

علت وجود پوست ختنه‌گاه
سوالی که ممکن است هر فرد با شنیدن عمل ختنه کردن پسران به ذهنش خطور کند این است که اگر قرار است مردان «پوست ختنه گاه» نداشته باشد، پس علت وجود داشتن آن چیست؟
علتی که برای آفریده شدن این عضو می‌توان آورد این است که، این پوست در دوران جنینی و قبل از تولد نوزاد باعث حفظ آن قسمت جنین می‌شود و مانند بند ناف بچه پس از تولد عضو زاید به حساب آمده و بهتر است بریده شود.

فواید ختنه کردن پسران
۱- پسرانی که عمل ختنه انجام می‌دهند بهداشت و سلامت بیشتری دارند.
۲- این عمل از عفونت ادراری و کلیوی پیشگیری می‌کند و عفونت و تورم دستگاه تناسلی را کاهش می‌دهد. گفته می‌شود، کودکانی که ختنه می‌شوند ۱۵ برابر کمتر از کودکانی که ختنه نمی‌شوند به عفونت‌ دچار می‌شوند.
۳- از مهم‌ترین اثرات مثبت ختنه کردن، جلوگیری از انتقال سریع ویروس HIV و کم کردن انتقال عفونت‌های دیگری است که ممکن است از طریق رابطه جنسی به وجود آید.
۴- مردان ختنه شده کم‌تر در معرض ابتلا به سرطان آلت تناسلی هستند و در سنین بالاتر ابتلا به این نوع سرطان در مردان ختنه شده کمتر است.
۵- ختنه شدن تنها برای مردان مفید نیست بلکه زنانی که همسرانشان ختنه شده‌اند، کمتر دچار ابتلا به سرطان دهانه رحم می‌شوند.
۶- در مواردی هم گفته شده است که ختنه کردن باعث افزایش لذت بردن از رابطه جنسی می‌شود که البته ثابت شده نیست و نمی‌توان درباره آن نظر قطعی داد.
می‌توان نتیجه گرفت که ختنه کردن پسران از ابتلا به خیلی از بیماری‌های عفونی که ممکن است آقایان به آن مبتلا شوند و بیماری‌هایی که ممکن است از روش جنسی منتقل شود، جلوگیری می‌کند.
باکتری‌ها و ویروس‌ها به علت وجود محیط مناسب در زیر پوست ختنه‌گاه می‌توانند به خوبی رشد کنند و در واقع اصلی‌ترین علت ختنه پسران حذف محیط مناسب رشد باکتری‌هاست.

عوارض ختنه کردن پسران
عوارض عمل ختنه‌ای که با رعایت ضوابط پزشکی انجام شود، خیلی نادر است و تنها خونریزی و التهاب از جمله عوارض آن به شمار می‌آید.
- خون ریزی از شایع‌ترین عوارض ختنه کردن است که با اقدامات ساده قابل کنترل است و به ندرت نیاز به انتقال خون وجود خواهد داشت.
- عفونت موضعی دومین عارضه‌ای است که ممکن است به صورت خفیف و به شکل قرمزی و ترشحی که چرک باز است نمود پیدا کند.
- از دیگر عوارض نادری که ممکن است رخ دهد عوارض ایزوله است که شامل فیموزیس راجعه، باز شدن زخم، پنیس مخفی، اشکالات زیبایی به علت پوست اضافه و ... می‌شود.
عوارض جانبی شدید بعد از عمل ختنه بسیار نادر است.
اگر ختنه کردن پسران در زمان نوزادی انجام پذیرد، بسیار آسان‌تر و کم خطرتر است و کودک نیازی به بیهوشی عمومی نداشته و تنها با بیهوشی موضعی انجام می‌شود. اگر ختنه کردن در زمان نوزادی صورت نگیرد باید کودک به طور کامل بیهوش شود.
علاوه بر آن اثر بدی بر روحیه و روان کودک گذاشته و تصویر بدی در ذهن کودک باقی می‌ماند زیرا در این سنین (به ویژه سنین ۲ تا ۳ سالگی) کودک نسبت به حفظ آلت تناسلی خود حساسیت دارد.

روش‌های مختلف ختنه کردن پسران
روش‌های مختلفی برای ختنه کردن پسران وجود دارد.

۱- ختنه کردن با گذاشتن حلقه پلاستیکی
متداول‌ترین روش ختنه کردن، گذاشتن حلقه پلاستیکی است که از این روش بیشتر برای نوزادانی که ۳ ماه یا کمتر سن دارند استفاده می‌شود. به این صورت که حلقه پلاستیکی را نوک آلت قرار داده و با نخ گره زده و آن را به مدت ۵ تا ۷ روز به همین صورت نگه می‌دارند.
بعد از این مدت پوست جلو نخ سیاه شده و با حلقه پلاستیکی می‌افتد.

۲- ختنه کردن با روش بریدن و دوختن
اگر ختنه کردن در یک یا دو ماه بعد از تولد نوزاد انجام نشود، از این روش استفاده می‌شود. بعد از انجام این روش، محل ختنه باید با دقت مراقبت شود. خروج چند قطره خون مسئله مهمی نیست ولی در صورت بروز خونریزی زیاد حتما باید به پزشک مراجعه شود.
اگر در محل بریدن ختنه ترشحات سیتوزنگ مشاهده شد باید محل را با آب و صابون شسته و در معرض هوا قرار دهید.
مراقبت از کودکان ختنه شده
بعد از ختنه آلت تناسلی کودک قرمز و متورم شده و تا ۲۴ ساعت احتمال خونریزی وجود دارد، در چنین شرایطی برای مراقبت از کودک می‌توان اقدامات زیر را انجام داد:
۱- تعویض پوشک کودک به محض کثیف شدن
۲- تمیز کردن روزانه ناحیه مورد نظر با آب (توجه داشته باشید که این کار به آرامی انجام شود)
۳- استفاده از یک پماد آنتی بیوتیک به مدت ۳ تا ۴ روز
۴- استفاده نکردن از صابون، پودر، لوسیون و هر ماده دیگر تا خوب شدن کامل
۵- حمام نبردن کودک تا بهبودی کامل
(در بعضی مقالات تاکید شده بعد از افتادن پانسمان اولیه می‌توان کودک را حمام کرد و برای بهبود سریعتر مقداری نمک در وان کودک بریزید، ولی از هیچ ماده ضدعفونی دیگر در آب استفاده نکنید. نخ بخیه معمولا طی ۷ تا ۱۰ روز جذب می‌شود. اگر از حلقه استفاده شود حداکثر تا یک هفته خودبه خود می‌افتد.)
۶- در صورت ادامه پیدا کردن خونریزی و یا ترشحات از آلت تناسلی، آبی و یا سیاه شدن سر آلت تناسلی و کاهش جریان ادرار حتما با پزشک خود تماس بگیرید.

ختنه حلقه ای باعث عقیمی می شود؟
نکاتی برای مراقبت بعد از ختنۀ نوزاد
مراقبت‌های بعد از ختنه نسبتاً ساده است که تا زمان بهبود آلت تناسلی ختنه‌شده‌ که حدود هفت تا ۱۰ روز طول می‌کشد، لازم است نکات زیر را رعایت کنید:

ناحیۀ ختنه‌شده را تمیز نگه دارید
این مهم‌ترین مراقبت پس از ختنه است. در هر بار تعویض پوشک، هر ذرۀ مدفوعی را که می‌بینید با ملایمت پاک کنید. از صابونی ملایم و بی‌بو برای پوست نوزاد و آب گرم استفاده کنید.
از دستمال مرطوب استفاده نکنید. اجازه دهید که آن ناحیه خودبه‌خود خشک شود تا از التهاب جلوگیری شود. تا زمانی که آلت تناسلی بهبود می‌یابد و ریشۀ بند ناف نیز می‌افتد تنها از روش شست‌وشو با یک لیف یا حولۀ نرم برای بدن نوزاد استفاده کنید و از خیس کردن این ناحیه در حمام خودداری کنید.
هرچند، بدیهی است که در حین ادرار کردن مرطوب خواهد شد، اما تا زمانی که پوشک او را به موقع تعویض می‌کنید، این موضوع مشکل‌ساز نیست.

از ناحیۀ ختنه‌شده محافظت کنید
پس از جراحی ممکن است یک باند وازلینی روی آلت نوزاد قرار داده شود که معمولاً با اولین ادرار نوزاد می‌افتد. متخصصان اطفال نظرات متفاوتی در مورد لزوم ادامۀ استفاده از پانسمان برای آلت تناسلی در حال بهبود دارند، بنابراین نظر پزشک کودک خود را بپرسید.
اگر توصیه شده است که به پانسمان ادامه دهید، به احتمال زیاد به شما گفته می‌شود که قبل از پیچیدن یک گاز استریل کوچک دور محل یا قرار دادن یک باند روی آن، کمی وازلین روی سر آلت تناسلی بمالید تا پانسمان به پوست نچسبد.
اگر پزشک شما معتقد به استفاده از پانسمان نیست، ممکن است به شما گفته ‌شود که برای روز اول یا بعد از آن نیز بعد از هر تعویض پوشک، کمی وازلین یا پماد آنتی‌بیوتیک به آن ناحیه بزنید، فقط برای اینکه مانع از ساییده شدن پوشک به آلت تناسلی شود.

ختنه حلقه ای باعث عقیمی می شود؟
دو پوشک به نوزاد بپوشانید
این کار اختیاری است، اما به کاهش درد کمک می‌کند. پوشاندن دو پوشک به نوزاد، به محافظت از آلت تناسلی او کمک می‌کند و از فشار آوردن ران‌ها به آن جلوگیری می‌کند؛ همچنین می‌توانید به منظور کاهش درد، یک کیسۀ حاوی یخ را بین دو لایه پوشک قرار دهید.
در این مورد نیز لازم است نظر پزشک کودک را بپرسید.
وقتی ناحیۀ ختنه به طور کامل بهبود پیدا ‌کرد، شما همچنان به تمیز نگه داشتن آلت تناسلی و پاک کردن هر گونه مدفوع روی آن ادامه دهید. گاهی نیز کمی از پوست ختنه‌گاه باقی می‌ماند، اگر این مورد برای کودک شما پیش آمده است، در زمان حمام کردن، پوست را با ملایمت بکشید و زیر آن را تمیز کنید.

موارد نیازمند مراجعه به پزشک
اگر سر آلت تناسلی نوزاد کمی قرمز است، نگران نشوید. ترشحات زرد رنگ نیز کاملاً طبیعی است و تنها به این معنی است که بدن در حال ارسال مایعات شفابخش به این ناحیه است. حتی دیدن یک لکۀ کوچک خون در پوشک نوزاد نیز طبیعی است.
اما اگر کودک شما هر یک از علائم زیر را دارد، فوراً به پزشک کودک اطلاع دهید. این علائم می‌تواند به معنای عفونت یا مشکلات دیگری باشد:
- تب کردن کودک
- مشکل در ادرار کردن
- ادرار نکردن نوزاد حداکثر ۲۴ ساعت پس از ختنه
- زخم‌های پوسته‌پوسته و ترشح‌کننده
- قرمزی ناحیۀ ختنه بیشتر از پنج روز
- ادامۀ ترشحات زرد رنگ بیشتر از یک هفته
- خونریزی مداوم محل ختنه
- تغییر رنگ و تیره شدن نوک آلت
- خون‌مردگی وسیع آلت و بیضه
- افتادن حلقه در کمتر از سه روز یا نیفتادن حلقه تا ۱۰ روز پس از ختنه
غیر از این موارد نیز اگر هر علامتی را مشاهده کردید که به نظرتان غیرطبیعی می‌آمد، لازم است به پزشک کودکتان اطلاع دهید تا هم نگران نمانید و هم مشکلی برای کودک پیش نیاید.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه سلامت مادر و نوزاد

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


کلمات پانتومیم | 350 سوژه سخت ،راحت ،خنده دار +150ضرب المثل