تک فرزندی و همه فواید و مشکلات آن


تک فرزندی و همه فواید و مشکلات آن

چندین سال قبل داشتن خانواده‌ای بزرگ رایج بود و این یک فایده محسوب می‌شد. اما در واقع اکنون بیشتر خانواده‌ها تنها به داشتن یک فرزند قانع‌اند و بعضی از آن‌ها حتی فرزندی نمی‌خواهند.

نی نی بان: بیشتر زوج‌هایی که ازدواج کرده‌اند یا تصمیم به ازدواج دارند، برای داشتن فرزند برنامه‌ریزی می‌کنند. چندین سال قبل داشتن خانواده‌ای بزرگ رایج بود و این یک فایده محسوب می‌شد. اما با گذشت زمان و با بالا رفتن هزینه‌های زندگی، داشتن خانواده‌ای بزرگ دیگر عملی نبود. در واقع اکنون بیشتر خانواده‌ها تنها به داشتن یک فرزند قانع‌اند و بعضی از آن‌ها حتی فرزندی نمی‌خواهند.

تک فرزندی و همه فواید و مشکلات آن

طبق گفته مطالعات خانواده موسسه استرالیایی، درسال 1986 زنان 40 تا 44 ساله تمایل به 2 فرزند به جای 3 فرزند داشتند (36%در مقابل 27%) و 4 تا یا بیشتر(19%). اگرچه در کل به نظر می‌رسد زنان همچنان دوست دارند 3 فرزند یا بیشتر درمقابل 2 فرزند داشته باشند (46% در مقابل 36%).

در سال‌های اخیر زنان 2 فرزند را از 3 یا بیشتر ترجیح می‌دهند-روندی که در دوره‌های اخیر مشخص شده است (38% درمقابل 25% در سال 1996؛ 38% در مقابل 22% در سال 2006). در این سال‌ها بیشتر خانواده‌های استرالیایی 2 فرزند دارند. اما تعداد زن‌هایی که تنها یک فرزند دارند، از 8% در سال 1981 به 13% در سال 2006 رو به افزایش است.

اداره آمار ایالات متحده می‌گوید امروزه تنها حدود 14 میلیون کودک در آمریکا وجود دارد. این شامل 20% از جمعیت کودکان در مقایسه با تنها 10% آن‌ها حدود 50 سال پیش است.

تک فرزندی و موارد مهم

علی‌رغم این واقعیت که ما در زندگی مدرن زندگی می‌کنیم، مشکلاتی برای کودکانی که تک فرزند هستند، وجود دارد.

- او تنهاست.

- او خود محور است.

- او بداخلاق و لوس است.

- او خودخواه است.

- او همیشه توجه می‌خواهد.

- او تمایل بیشتری به بازی با دوستان خیالی دارد.

- او مشکلات اجتماعی دارد.

- او بیشتر در معرض ابتلا به بیماری است.

اگر چه این خصوصیات در تمام خانواده‌های تک فرزندی رخ نمی‌دهد، اما فواید و مشکلات مشخصی وجود دارد که به آن‌ها می‌پردازیم:

فواید تک فرزندی

- او به خانواده خود وابسته می‌شود و ارتباط خوبی با آن‌ها برقرار می‌کند.

- او کارها را به بهترین شکل انجام می‌دهد.

- او از توجه کامل و بی‌وقفه خانواده بهره می‌برد.

- او مجبور نیست برای جلب توجه والدین به رقابت با خواهر و برادران‌اش بپردازد.

- او با خواهر و برادران‌اش مقایسه نمی‌شود.

- او مستقل‌تر است.

تک فرزندی و همه فواید و مشکلات آن

مشکلات تک فرزندی

- او به تنهایی بزرگ می‌شود.

- او کسی را ندارد تا کنارش باشد.

- او فشار زیادی را از سوی خانواده برای بهتر بودن در کارها، مدرسه و دیگر فعالیت‌ها تحمل می‌کند.

- خانواده او بیش از حد مراقب او هستند.

- او ممکن است از دخالت پدر و مادر در کارش خسته شود.

- او سخت‌تر دوست پیدا می‌کند.

- او ممکن است تحت فشار بیشتری برای فرزنددار شدن، برای انتقال نام خانوادگی، باشد.

- او به تنهایی مسوول مراقبت از پدر و مادرخود هنگام پیری است.

- او هیچ‌وقت داشتن برادرزاده و خواهرزاده را تجربه نمی‌کند.

اگر چه این فواید و مشکلات اساسا روی کودکان تمرکز می‌کند، اما خانواده‌ها نیز از داشتن یک فرزند سود می‌برند در حالی که مشکلاتی را نیز به همراه دارد.

بهترین فایده داشتن یک فرزند برای خانواده‌ها این است که آن‌ها به حد کافی از نظر مالی و احساسی به او توجه می‌کنند. اما علی‌رغم این واقعیت، آن‌ها این مشکل را تحمل می‌کنند: خانواده‌هایی که یک فرزند دارند، با نگاه عجیب و سخنان بی‌ادبانه خانواده‌های دیگر مواجه می‌شوند.

مهم‌ترین مطالب در این‌باره:
در حقیقت، اکنون زوج های بیشتری در نظر دارند که تنها یک کودک داشته باشند و برخی دیگر تمایلی برای پدر و مادر شدن ندارند. تک فرزندان تنها، خود محور و لوس و خودخواه هستند؛ آنها همیشه مورد توجه هستند و تمایل بیشتری به بازی با دوستان خیالی دارد.
در ارتباط با روابط اجتماعی با مشکل مواجه می شوند و بیشتر در معرض بیماری است. با این حال، این ویژگی ها همیشه در همه تک فرزندان نیست. اما مزایا و معایب متمایزی تک فرزندی دارد.

برخی از مزایای داشتن یک فرزند و تک فرزندی
- کودک به والدین خود بسیار وابسته است و رابطه خوبی با آن ها دارد.
- کودک در همه چیز بهترین است.
- تنها کودک توجه پدر و مادرش را به خود جلب می کند.
- کودک مجبور نیست با خواهر و برادر دیگر برای جلب توجه والدین رقابت کند..
- کودک با خواهر یا برادر دیگر مقایسه نمی شود (به عمد یا نه).
- تنها کودک مستقل تر است.

تک فرزندی و همه فواید و مشکلات آن
معایب داشتن یک فرزند و تک فرزندی
-کودک کسی را ندارد که با او بزرگ شود.
- او تحت فشار است تا خوب عمل کند یا در مدرسه و فعالیت های دیگر بهتر باشد.
- والدین کودک تمایل به مراقبت زیاد دارند.
- کودک ممکن است از دست والدین خسته شود.
- کودک ممکن است زمان بیشتری برای دوست پیدا کردن داشته باشد.
- ممکن است برای داشتن خواهر و برادر فشار بیاورند.
- کودک ممکن است تحت فشار برای مراقبت از والدین مسن قرار بگیرد.
- کودک هرگز تجربه داشتن خواهر زاده و برادر زاده را نخواهد داشت. در حالی که این مزایا و معایب عمدتا روی کودک متمرکز هستند، والدین نیز از تصمیم خود برای داشتن تنها یک کودک، ناراحت هستند.

دیگر معایب تک فرزندی
نمی توانند از اشتباهات برادر یا خواهر بزرگ تر یاد بگیرند:خواهر و برادر بزرگ تر اشتباهات زیادی مرتکب می شوند که می توانند از آنها الگو بگیرند.
دوستی در اطراف خود ندارند: همیشه تک فرزندان دوست دارند کسی را داشته باشند که با آنها بازی و صحبت کنند.

آیا شما هم به تک فرزندی کودکتان فکر می کنید؟
تصمیم گیری برای والد شدن در حال حاضر یک تصمیم مهم است. برنامه ریزی برای اینکه چند کودک داشته باشید به همان اندازه مهم است. اما آیا می خواهید یک، دو، سه یا چند کودک داشته باشید باید همیشه به خاطر داشته باشید که هر کودکی که پرورش می دهید مستلزم داشتن مجموعه ای از مسئولیت ها است.
با این حال، علی رغم اطلاعاتی که داریم، هیچ روش مناسبی برای پرورش کودک وجود ندارد. حتی اگر در یک خانواده دوست داشتنی بزرگ شوید، تضمینی نیست که وقتی نوبت شماست که فرزندتان را بزرگ کنید، موفقیت مشابهی داشته باشید.
می توانید همه کتاب هایی را که می خواهید بخوانید و بسیاری از وب سایت ها را در اینترنت ببینید، اما هیچ چیز نمی تواند شما را برای تجربه واقعی والد بودن آماده کند. برای والدین جدید، شاید بهتر باشد که با یک کودک شروع کنید.

تک فرزندی و همه فواید و مشکلات آن
شما چند بچه می خواهید؟
برای بسیاری از والدین این روزها، داشتن تجربه تک فرزند ی کافی و خوب است. اما برخی دیگر، می خواهند فرزند بیشتری داشته باشند و این هم خوب است. اما همیشه باید چند چیز مهم را در نظر بگیرید: آیا همسر شما می خواهد فرزند دیگری داشته باشد؟
آیا از نظر مالی قادر به بزرگ کردن کودک دیگر هستید؟ آیا شما از لحاظ عاطفی توانایی مراقبت از کودک دیگر را دارید؟ آیا شما به طور فیزیکی قادر به مراقبت از کودک دیگر هستید؟
اگر پاسخ بله را به تمام این سوالات دادید، پس آماده اید که کودک دیگری را به خانواده اضافه کنید. به یاد داشته باشید که تعداد فرزندان شما مشخص نمی کند که چه کسی هستید. چیزی که مهم است این است که کودک خود را بزرگ و محترم و مسئول خود قرار دهید.
نکاتی دیگر درباره تک‌فرزندی وجود دارد:

تک فرزندها آسیب‌پذیرترند
کودک تک فرزند از آسیب پذیری بیشتری نسبت به کودکانی که خواهر یا برادر کوچکتر یا بزرگ تر از خود دارند یا در خانواده‌های پرجمعیت اما با مدیریت واحد ( تبعیت عمده افراد از بزرگترها و احترام بیشتر به آنان ) زندگی می‌کنند، دارند، چرا که کمتر مورد نقد موشکافانه یک یا دو نفر قرار می‌گیرند و یاد می‌گیرند که برای پذیرفته شدن در گروه‌ها، زودتر با جمع اخت شوند و پذیرش قوانین و عمل به آنها را یاد بگیرند.

از این تغییرات نترسید
آنچه بیشتر والدین را نگران و دلواپس می‌کند و آنان را به سوی درمانگران و مشاوران سوق می‌دهد، ترس از همین تغییرات خلقی و گاه پرخاشگری‌ها و تند خویی‌ها و خود محوری‌های کودک است که می‌ترسند ادامه‌دار شده و برای آینده‌شان مشکل آفرین شود.
در صورتی که اگر میزان این تک محوری‌ها منتج به آسیب به خود یا دیگری یا شکستن قوانین کلی نشود یعنی کودک و نوجوان به خصوص در مراودات اجتماعی و در سایه مراجع قدرت بتواند عمده پرخاشگری‌ها و تند خویی‌های خود را کنترل و مدیریت کند، این نوسانات خلقی و رفتاری متعارف و معمول بوده و جای نگرانی نیست.

از والد همجنس و غیرهمجنس الگوبرداری می کند
نقش هر والد برای کودک و نوجوان هم‌جنسش بسیار حائز اهمیت است. الگوبرداری از رفتارهای والد همجنس و غیرهمجنس یکی از راه‌های شکل‌پذیری هویت است که در هر دوره رشدی الگویی متفاوت را در بر می‌گیرد.
پدر امن و حمایتگری که عواطفش را نشان می‌دهد در آینده برای دختر سمبل مرد جذاب خواهد بود و در طول فرایند رشد دلبستگی دختر را به جنس مخالف بیرونی معقول‌تر خواهد کرد یا مادری با نقش فعال و تاثیرگذار و پذیرا برای پسر سمبل یک زن جذاب و امن است که او را در انتخاب‌های آینده‌اش هدایت و از دلبستگی‌های هوس گونه حفاظت خواهد کرد.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه سلامت مادر و نوزاد

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


شعر لطف حق به صورت داستان + متن شعر