ساختمان قدیم مجلس شورای اسلامی


ساختمان قدیم مجلس شورای اسلامی یا کاخ سنا که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی از آن با عنوان کاخ سنا یا ساختمان مجلس سنا یاد می شد، بنایی مربوط به دوره پهلوی دوم است که در میان سال‌های 1332 تا 1337 خورشیدی در بخش شمالی خیابان امام خمینی تهران ساخته شده است.این ساختمان روبروی دانشکده […] نوشته ساختمان قدیم مجلس شورای اسلامی اولین بار در جاهای دیدنی...

ساختمان قدیم مجلس شورای اسلامی یا کاخ سنا که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی از آن با عنوان کاخ سنا یا ساختمان مجلس سنا یاد می شد، بنایی مربوط به دوره پهلوی دوم است که در میان سال‌های ۱۳۳۲ تا ۱۳۳۷ خورشیدی در بخش شمالی خیابان امام خمینی تهران ساخته شده است.این ساختمان روبروی دانشکده افسری (دانشگاه افسری امام علی) و در نزدیکی کاخ مرمر ساخته شده و برای برگزاری نشست‌های مجلس سنا ایران اختصاص داده شده بود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی این ساختمان برای نزدیک به بیست سال به مجلس شورای اسلامی واگذار شد و برای برگزاری نشست‌های علنی و کمیسیون‌ها و کارهای اداری مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

به دلیل اینکه پیشتر محلی برای برگزاری نشست‎های مجلس سنا در نظر گرفته نشده بود، در سالهای نخستین جلسات سنا در عمارت مجلس شورای ملی تشکیل می‌شد. پس از انحلال مجلس در سال ۱۳۳۱ و گشایش دوباره آن در ۱۳۳۲ سناتورها یر آن شدند که هرچه زودتر جایگاهی اختصاصی برای مجلس سنا بر پا کنند. به همین سبب برخی از سناتورها با تلاش بسیار و با همراهی محمدرضا شاه پهلوی، کاخ علیرضا پهلوی را خریداری کردند و به مجلس سنا اختصاص دادند، و از اسفند ۱۳۳۳ به بعد نشست‌های سنا در آنجا تشکیل شد. اما چون در کاخ جدید نیز محل مناسبی برای ادارات، کتابخانه و سایر تشریفات مربوطه وجود نداشت تصمیم گرفته شد ساختمان جدیدی در کنار کاخ علیرضا احداث شود. این بنا تا سال ۱۳۵۷ برای نشست‌های مجلس سنا مورد استفاده قرار می‌گرفت.
پس از انقلاب ۱۳۵۷ و فروپاشی دو مجلس، کاخ سنا در آغاز برای آماد‌سازی پیش‌نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به محل برگزاری نشست‌های مجلس خبرگان قانون اساسی تبدیل شد. پس از آن نیز برای برگزاری نشست‌های مجلس شورای ملی (پس‌تر مجلس شورای اسلامی) به آن مجلس واگذار شد و تا سال ۱۳۸۰ نشستهای مجلس در همین محل برگزار می‌شد. با ساخت ساختمان جدید مجلس در میدان بهارستان، از این ساختمان تنها برای برگزاری برخی گردهمایی‌های دولتی و جلسات سالانه مجلس خبرگان رهبری استفاده می‌شود.

رزرو تورهای مسافرتی در لست تورز و توریاب:

معماران این ساختمان آقایان مهندس حیدر غیایی و مهندس محسن فروغی معرفی شده‌اند و عنوان شده که این طرح با مطالعه ساختمان‌های مجالس سنای کشورهای اروپایی و با الهام و الگو از طرح کاخ‌های کهن ایران طراحی شده است.

نخستین ویژگی که در اولین برخورد با ساختمان به ذهن بازدیدکننده می‌رسد پلکان جلوی این کاخ است که یادآور پلکان‌هاى کاخ‌های هخامنشى است و با تاکید بر یکپارچگی مرکزى، در حرکتى آرام ما را به سوی شبکه‌اى پیمون‌بندى‌شده (مدولار) از چارگوش‌های هم‌اندازه در بخش مرکزى ساختمان راهنمایی مى‌کند.
در بخش اندرونی نیز معمار، بار دیگر با آمیزش اندیشه‌هاى سازه‌اى و معمارانه و با بهره‌گیری از شکل مدور در پلان، دهنه‌اى سترگ را با پوششى هندسى و زیبا که خود الگو گرفته از از پوشش‌هاى دوران اوج معمارى ایرانى دارد، مسقف ساخته است؛ پوششى طاقى در دوره اوج رویکرد به سازه‌هاى قابى.

در حال حاضر امکان بازدید عمومی از این مجموعه وجود ندارد.

تالار نشست‌های علنی ساختمان قدیم مجلس شورای اسلامی، دیوار جابجا شونده تالار، سقف تالار، چگونگی نورگیری، سنگ و صندلی‌های تالار، میزهای نمایندگان و تکمه روی آن، جایگاه و لژهای ویژه آن، پلکان‌ها، فرش تالار و اتاق کمیسیون‌ها از مواردی است که در این ساختمان قرار دارد.

آدرس : خیابان امام خمینی – بعد از تقاطع خیابان ولیعصر (چهارراه سپه) – روبروی دانشگاه افسری امام علی (ع)

ساختمان قدیم مجلس شورای اسلامی
ساختمان قدیم مجلس شورای اسلامی

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه گردشگری

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


فال روزانه 31 فروردین + فیلم