زهکشی 280 هزار هکتار زمین در گلستان نیاز به بودجه دارد


زهکشی 280 هزار هکتار زمین در گلستان نیاز به بودجه دارد

گنبدکاووس - ایرنا - شمال استان گلستان 280 هزار هکتار شوره زار و زمین کم بازده دارد که به باور کارشناسان زهکشی آن می تواند مزایای بسیاری برای شمال کشور و مردم بومی از حیث افزایش تولید، درآمد و اشتغال به همراه داشته باشد.

به گزارش ایرنا، گستره وسیعی از زمین های شمال گلستان به سبب اقلیم نیمه خشک، نوع بافت خاک، شیب کم و شوری امکان کشت آن چنانی ندارد که با اجرای زهکشی قابلیت بهبود کشت و افزایش تولید دارد.
طرح زهکشی 280 هزار هکتار از زمین های مناطق شمالی گلستان که نخستین بار در جریان سفر آذر 93 دولت تدبیر و امید به استان با تصویب انجام 22 هزار هکتار آن کلید خورد، بارقه امید در دل کشاورزان اغلب کم درآمد چهار شهرستان مرزی گنبدکاووس، آق قلا، بندر ترکمن و گُمیشان ایجاد کرد.
اجرایی شدن این طرح مهم اقتصادی اما با تاخیر طولانی از زمان تصویب آن بالاخره در اردیبهشت 96 و انتخاب پیمانکار از سوی شرکت آب منطقه ای گلستان در قالب دو بخش 10 و 12 هزار هکتاری در شهرستان های بندرترکمن و آق قلا آغاز شد.
به گفته مدیر طرح های توسعه منابع آبی شرکت آب منطقه ای گلستان، کار زهکشی 10 هزار هکتار از این زمین ها در بندرترکمن پایان یافته و بهمن امسال به بهره برداری می رسد و بخش 12 هزار هکتاری آن نیز که در دو شهرستان بندرترکمن و آق قلا واقع است در حال انجام بوده و 40 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
«افراسیاب میرزایی» می گوید: اجرای این طرح مزایای زیادی برای شمال کشوربویژه استان گلستان دارد که از جمله آن می توان به بهبود وضعیت خاک، کنترل و رفع سیلاب های فصلی و روان آب ها، افزایش تولید و درآمد کشاورزان و متعاقب آن ایجاد اشتغال پایدار اشاره کرد.
وی گفت: از مجموع 280 هزار هکتار زمین های شمال گلستان که 80 درصد آن در مالکیت مردم و 20 درصد جزو منابع ملی است، 35 تا 40 درصد در شهرستان گنبد، 30 درصد در شهرستان آق قلا و 30 تا 35 درصد نیز در دو شهرستان بندرترکمن و گمیشان قرار دارد.
میرزایی می گوید: زهکشی این زمین ها از 80 تا 120 میلیون ریال برای هر هکتار هزینه دارد که توجه ویژه دولت در تامین اعتبار را نیاز دارد زیرا با روند کنونی و تخصیص اعتبارات، اجرای طرح زمانبر خواهد بود.
به گفته وی، اعتبار امسال اجرای طرح زهکشی اراضی شمال گلستان تنها 120 میلیارد ریال بود که تخصیص یافته و برای سال آینده نیز 150 میلیارد ریال در بودجه پیش بینی شده است.
مدیر طرح های توسعه منابع آبی شرکت آب منطقه ای گلستان ادامه داد: با این حال شرکت آب منطقه ای زهکشی 52 هزار هکتار دیگر از این زمین ها را در دستور کار قرار داده که برای 6 هزار هکتار آن در حال برگزاری مناقصه انتخاب پیمانکار و برای 24 هزار هکتار دیگر نیز منتظر تامین اعتبار و برگزاری مناقصه است.
میرزایی همچنین گفت: افزون بر این طرح مطالعات اجرای زهکشی در سطح 50 تا 60 هزار هکتار از زمین های منطقه گنبدکاووس در دست انجام است.
وی افزود: برای شتاب در اجرای طرح زهکشی 280 هزار هکتار زمین های شمال گلستان با توجه به منابع تخصیصی سالانه، رایزنی هایی با اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان نیز شده تا از ظرفیت بخش خصوصی در اجرای این طرح ملی استفاده شود.
میرزایی اضافه کرد: بخش خصوصی می تواند پس از اجرای طرح در این اراضی اقدام به ایجاد مزارع نمونه، احداث گلخانه و باغ های میوه کند که درآمد خوبی عاید آنان می شود.
این کارشناس مسوول ادامه داد: با توجه به احداث کانال های اصلی روباز با عرض 18 تا 40 متر با دبی 20 تا 40 متر مکعب در ثانیه می توان بخشی از آب استحصال شده که قرار است در مخازنی ذخیره شود، برای پرورش آبزیان بویژه ماهیان کلمه، کشت برخی گونه های گیاهی و یا آبیاری اراضی کشاورزی منطقه استفاده کرد.
به گفته وی، احداث کانال های فرعی 3 و 4 طرح زهکشی 280 هزار هکتار اراضی شمال گلستان بر عهده سازمان جهاد کشاورزی استان است.
در همین پیوند معاون رییس سازمان جهاد کشاورزی گلستان و مدیر حوزه گنبدکاوس به خبرنگار ایرنا گفت: اجرای طرح زهکشی 280 هزار هکتار اراضی شمال استان از کارهای خوب دولت است که مزایای زیادی برای استان و کشاورزان دارد.
غلامعلی نورا افزود: اجرای زهکشی زمین های کشاورزی مناطق شمالی گلستان سبب حفاظت از آب و خاک، افزایش تولید، خودکفایی و تثبیت شغل در این بخش می شود.
او بهبود وضعیت اصلاح خاک، مهار خسارت های ناشی از سیل و بارندگی، بهبود معیشت کشاورزان، جلوگیری از مهاجرت روستاییان مناطق مرزی به شهرها و توقف ریزگردها را از دیگر مزایای اجرای کامل طرح زهکشی اراضی شوره زار مناطق شمالی استان گلستان برشمرد.
نورا اضافه کرد: با اجرای طرح زهکشی اراضی شمالی گلستان حداقل 50 تا 60 درصد به تولید فعلی این اراضی اضافه شده که در مقیاس 280 هزار هکتاری این طرح رقم درآمدی بالایی را نصیب کشاورزان منطقه که غالبا از اقشار کم درآمد استان هستند، می کند.
وی با بیان اینکه زهکشی زمین ها در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی مد نظر رهبری انقلاب و دولت تدبیر و امید نیز می باشد، گفت: اجرای این طرح علاوه بر افزایش درآمد کشاورزان در ایجاد اشتغال برای جوانان نیز مفید فایده خواهد بود.
با این حال به نظر می رسد، عملیات اجرایی طرح زهکشی 280 هزار هکتار اراضی شمال گلستان که در اکنون روند کندی را سپری می کند، با پیگیری مسوولان و حمایت ویژه اعتباری دولت و نیز استفاده از ظرفیت بخش خصوصی، شتاب بیشتری به خود گیرد.
گلستان واقع در شمال کشور اکنون با داشتن 650 هزار هکتار زمین زراعی و باغی قطب مهم تولید محصولات کشاورزی کشور به شمار می رود و بدون تردید اجرای طرح زهکشی زمین های شمالی استان تحولی جدی در تولید و اقتصاد مردم این دیار به ظاهر سرسبز اما کمتر توسعه یافته ایجاد خواهد کرد.
استان گلستان با 667 هزار هکتار زمین زراعی، 30 هزار هکتار باغ، 452 هزار هکتار جنگل، 862 هزارهکتار مرتع، 120 کیلومتر ساحل، سه میلیون واحد دامی و 970 واحد مرغداری از قطب های مهم تولید محصولات کشاورزی و دامی کشور است.
به عنوان مثال استان گلستان در تولید دانه های روغنی همچون سویا و کلزا مقام نخست و در محصول راهبردی گندم مقام دوم کشور را داراست.
این استان شمالی با یک میلیون و 869 هزار نفر جمعیت، اقتصاد و معیشت متکی به کشاورزی دارد.
/3039/2729

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه کشاورزی

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


متن دیکته شب کلاس دوم ابتدایی برای همه درس ها