شهر «خوشه‌های‌طلایی» جهانی شد/ثبت میراث کشاورزی این باربرای ملایر


شهر «خوشه‌های‌طلایی» جهانی شد/ثبت میراث کشاورزی این باربرای ملایر

همدان – نظام تولید انگور در ملایر به‌عنوان پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهان به ثبت رسید تا با جهانی‌شدن شهر «خوشه‌های طلایی» برگ زرین دیگری در دفترچه افتخارات استان همدان جلوه کند.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: ملایر یکی از شهرستان‌های استان همدان است که به لحاظ بهره‌مندی از ظرفیت‌های کشاورزی دارای جایگاه ویژه‌ای در استان و کشور است.

این شهرستان به‌طور ویژه با دارا بودن ۱۰ هزار و ۴۹۸ هکتار باغ انگور که بیش از ۱۰ هزار و ۱۰۰ هکتار آن بارور است از جایگاه منحصربه‌فردی در کشور برخوردار است.

عمده ارقام انگور کشت‌شده در شهرستان ملایر رقم کشمش سفید و کشمش قرمز است و سایر ارقام همچون صاحبی، یاقوتی، فخری، عسگری، شاهانی، ریش‌بابا، منقا و انگور سیاه نیز در این شهرستان کشت می‌شود که برای مصارف تازه خوری و سایر فرآورده‌های دیگر استفاده می‌شود.

شهر «خوشه‌های‌طلایی» جهانی شد/ثبت میراث کشاورزی این باربرای ملایر

ملایر به‌عنوان دومین شهرستان استان همدان شهر «خوشه‌های طلایی انگور» لقب دارد و بسیاری این شهر را با باسلق، شیره انگور و کشمش مرغوبش می‌شناسند؛ کشمش این شهرستان یکی از انواع مرغوب کشمش در ایران است که سالانه بخشی از صادرات استان همدان را به خود اختصاص می‌دهد.

ملایر ۶۰ درصد تولید انگور استان همدان را به خود اختصاص داده است

بر اساس آمار شهرستان ملایر با بیش از ۱۰ هزار هکتار باغ انگور و برخورداری از ۶۴ درصد اراضی زیر کشت انگور استان، ۶۰ درصد از تولید این محصول را در استان همدان به خود اختصاص داده و کشمش ملایر یکی از محصولات مهم صادراتی استان همدان محسوب می‌شود.

این شهرستان بعد از استان آذربایجان غربی با تولید ۲۳ درصد کشمش کشور، رتبه دوم تولید کشمش و ازنظر کیفیت رتبه اول را به خود اختصاص داده است.

جایگاه شاخص ملایر در تولید انگور و کشمش تا آنجاست که پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر به‌عنوان یکی از مراکز پژوهشی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به‌منظور پاسخگویی به بخشی از نیازهای پژوهشی کشور در حوزه علوم انگور و فرآورده‌های جانبی از سال ۱۳۹۱ آغاز به کارکرده است.

۳۰ درصد باغات استان همدان در ملایر است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه استان همدان در بخش کشاورزی و محصولات مختلف ظرفیت‌های خوبی دارد، به وجود ۷۳ هزار هکتار باغ در استان همدان اشاره کرد و گفت: از این میزان ۳۰ درصد باغات در ملایر است و بیش از ۵۰ تا ۶۰ درصد انگور استان همدان در ملایر تولید می‌شود.

منصور رضوانی جلال با اشاره به اینکه ملایر شهرستانی باغی است و باغداران ملایر همیشه در تولیدات انواع محصولات باغی پیشگام بوده‌اند، گفت: میانگین تولید انگور در جهان در هر هکتار ۱۰.۵تن، در کشور ۱۴ تن، در استان همدان ۱۹ تن و در شهرستان ملایر بیش از ۲۳ تن است.

شهر «خوشه‌های‌طلایی» جهانی شد/ثبت میراث کشاورزی این باربرای ملایر

رضوانی جلال بابیان اینکه ملایر در تولید انگور نمونه و برتر است، یادآور شد: این شهرستان در بخش باغبانی ظرفیت‌های خوبی دارد.

نظام تولید انگور در ملایر به‌عنوان پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهان به ثبت رسید همین ویژگی‌ها سبب شد شهرستان ملایر اخیراً عنوانی جهانی را به خود اختصاص دهد به‌طوری‌که پیرو توافقات محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی و گرادسیانر واسیلوا مدیرکل فائو در خصوص گسترش شناسایی جهانی پیشینه تاریخی و تنوع زیستی کشاورزی در ایران و تکمیل پرونده‌های مربوطه، نظام تولید انگور در ملایر به‌عنوان پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهان به ثبت رسید.

بنا بر اعلام فائو این دستاورد مهم با پذیرش مدارک، مستندات و دفاعیه‌های ارائه‌شده در اجلاس گروه مشاوران علمی دبیرخانه میراث‌های مهم کشاورزی جهانی (GIAHS) از تاریخ هفتم تا دهم آذرماه جاری در مقر سازمان فائو در شهر رم حاصل آمد و این ثبت با پایلوت «دره جوزان» شهرستان ملایر صورت گرفت.

در همین زمینه نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی با توضیح اینکه ثبت میراث‌های کشاورزی مهم جهانی (GIAHS) ابتکار عمل سازمان فائو است، گفت: هدف از این ابتکار عمل، شناسایی، معرفی و حفاظت از میراث کشاورزی جهانی است.

محمدکاظمی گفت: هر پرونده که درخواست ثبت در این نظام را دارد باید واجد شرایط و معیار نقش آن در امنیت غذایی و معیشت خانوارهای روستایی، تنوع زیستی کشاورزی، دانش محلی و بومی و سنتی، فرهنگ و نظام‌های ارزشی و سازمان‌های اجتماعی، و چشم‌اندازهای طبیعی و گردشگری کشاورزی باشد و همچنین کشور درخواست‌کننده باید یک برنامه عمل جامع برای حفاظت و صیانت و توسعه آن به فائو را ارائه دهد .

حضور نمایندگان فائو در ملایر

کاظمی بابیان اینکه برای ثبت جهانی انگور ملایر نمایندگان فائو ۲۴ آبان ماه امسال در ملایر حاضر و بررسی‌های نهایی در ۱۰ آذر امسال انجام و مجوز ثبت جهانی انگور ملایر صادر شد، گفت: این اتفاق برگ زرینی بر افتخارات شهر تاکستان‌های زرین افزود.

محمدکاظمی بابیان اینکه این دستاورد ملی و منطقه‌ای بسترساز رونق شهرستان ملایر در حوزه اقتصاد کشاورزی خواهد بود، گفت: شناساندن بیش‌ازپیش ظرفیت‌های شهرستان ملایر با اتکا به فرصت‌های ایجادشده و تلاش مضاعف برای ارزش‌افزوده در چرخه تولید کشاورزی و صنعتی و سایر حوزه‌ها اولویت‌های اصلی در شرایط کنونی است.

شهر «خوشه‌های‌طلایی» جهانی شد/ثبت میراث کشاورزی این باربرای ملایر

وی با اشاره به ثبت جهانی انگور و اقدامات انجام‌شده در این راستا، خواستار همراهی و همدلی بیشتر مسئولان برای بهره‌گیری از ثمره‌های این رویدادهای مهم در عرصه آبادانی متوازن این شهرستان شد.

سهم عمده تولید و اشتغال ملایر در حوزه انگور و کشمش است

فرماندار ویژه ملایر نیز بابیان اینکه ملایر بیش از ۱۰ هزار هکتار باغ انگور دارد و سهم عمده تولید و اشتغال این شهرستان در حوزه انگور و کشمش است، اظهار داشت: سالانه به همت باغداران ملایری بیش از ۲۵۰ هزار تن انگور مرغوب در این شهرستان برداشت می‌شود که بیش از ۴۰ هزار تن آن به کشمش تبدیل و صادر می‌شود.

باب الله فتحی بابیان اینکه حوزه کشاورزی بخش عظیمی از اشتغال و اقتصاد شهرستان ملایر را به خود اختصاص داده است، گفت: از جمعیت حدود ۳۰۰ هزارنفری ملایر، ۱۰۰ هزار تن به‌طور مستقیم از طریق کشاورزی و باغداری مشغول فعالیت هستند و درآمد کسب می‌کنند.

ثبت جهانی‌شدن انگور ملایر دستاوردهای بسیاری نصیب این شهرستان خواهد کرد معاون استاندار همدان همچنین بابیان اینکه ۲۵ درصد کشمش کشور در ملایر تولید می‌شود، گفت: ثبت جهانی‌شدن انگور ملایر دستاوردهای بسیاری نصیب این شهرستان خواهد کرد.

همچنین در پی ثبت جهانی انگور ملایر که شامگاه شنبه اعلام شد استاندار همدان با صدور پیامی این اتفاق خجسته را تبریک گفت.

سید سعید شاهرخی در پیام خود بابیان اینکه ثبت جهانی نظام تولید انگور در ملایر به‌عنوان پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهان تأکیدی دیگر بر شایستگی‌ها، توانمندی‌ها و ظرفیت‌های بی‌نظیر استان همدان است، آورده است: این موفقیت مهم و افتخاری که برای استان به نام ملایر کسب شد را به مردم شریف استان و مردم شهرستان ملایر، بالأخص کشاورزان سخت‌کوش این شهرستان تبریک می‌گویم و از پیگیری و همکاری خوب وزیر جهاد کشاورزی؛ سازمان جهاد و کشاورزی استان و نمایندگان شهرستان که نقش ویژه‌ای در این ثبت جهانی داشتند، قدردانی می‌کنم.

تداوم برند سازی از داشته‌ها و توانمندی‌های استان

شاهرخی با تأکید بر اینکه مصمم هستیم با تأکید بر نقش ویژه مردم و همدلی و وحدت در استان، تداوم برند سازی از داشته‌ها و توانمندی‌های استان را در مسیر توسعه با صیانت از دسترنج تولیدکنندگان داخلی ادامه دهیم، ابراز امیدواری کرده است: روزبه‌روز شاهد موفقیت‌های بیشتر استان در حوزه‌های مختلف باشیم.

شهر «خوشه‌های‌طلایی» جهانی شد/ثبت میراث کشاورزی این باربرای ملایر

البته ذکر این نکته لازم است که از میان هزاران درخواست واصله از کشورهای مختلف، پیش‌ازاین فقط ۵۲ درخواست در کل جهان موفق به عبور از فرآیند سخت‌گیرانه نظام ثبت فائو شده بودند که از کشورمان نظام کشاورزی مبتنی بر قنات کاشان به‌عنوان اولین میراث جهانی در میان این فهرست قرار دارد.

جمهوری اسلامی ایران به لحاظ برخورداری از تاریخ و تمدن ریشه‌ای در بخش کشاورزی و تنوع زیستی منحصربه‌فرد، ظرفیت‌های مهمی از بعد میراث جهانی کشاورزی دارد که در تفاهم‌نامه‌های وزیر جهاد کشاورزی با مدیرکل فائو به این ابعاد توجه شده است.

در این راستا پس از ثبت کشاورزی مبتنی بر قنات در سال ۱۳۹۳ و نیز انگور ملایر در روز گذشته، چند پرونده دیگر نیز توسط وزارت جهاد کشاورزی تکمیل و به دبیرخانه میراث جهانی کشاورزی ارسال‌شده است.


خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: ملایر یکی از شهرستان‌های استان همدان است که به لحاظ بهره‌مندی از ظرفیت‌های کشاورزی دارای جایگاه ویژه‌ای در استان و کشور است.

این شهرستان به‌طور ویژه با دارا بودن ۱۰ هزار و ۴۹۸ هکتار باغ انگور که بیش از ۱۰ هزار و ۱۰۰ هکتار آن بارور است از جایگاه منحصربه‌فردی در کشور برخوردار است.

عمده ارقام انگور کشت‌شده در شهرستان ملایر رقم کشمش سفید و کشمش قرمز است و سایر ارقام همچون صاحبی، یاقوتی، فخری، عسگری، شاهانی، ریش‌بابا، منقا و انگور سیاه نیز در این شهرستان کشت می‌شود که برای مصارف تازه خوری و سایر فرآورده‌های دیگر استفاده می‌شود.

شهر «خوشه‌های‌طلایی» جهانی شد/ثبت میراث کشاورزی این باربرای ملایر

ملایر به‌عنوان دومین شهرستان استان همدان شهر «خوشه‌های طلایی انگور» لقب دارد و بسیاری این شهر را با باسلق، شیره انگور و کشمش مرغوبش می‌شناسند؛ کشمش این شهرستان یکی از انواع مرغوب کشمش در ایران است که سالانه بخشی از صادرات استان همدان را به خود اختصاص می‌دهد.

ملایر ۶۰ درصد تولید انگور استان همدان را به خود اختصاص داده است

بر اساس آمار شهرستان ملایر با بیش از ۱۰ هزار هکتار باغ انگور و برخورداری از ۶۴ درصد اراضی زیر کشت انگور استان، ۶۰ درصد از تولید این محصول را در استان همدان به خود اختصاص داده و کشمش ملایر یکی از محصولات مهم صادراتی استان همدان محسوب می‌شود.

این شهرستان بعد از استان آذربایجان غربی با تولید ۲۳ درصد کشمش کشور، رتبه دوم تولید کشمش و ازنظر کیفیت رتبه اول را به خود اختصاص داده است.

جایگاه شاخص ملایر در تولید انگور و کشمش تا آنجاست که پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر به‌عنوان یکی از مراکز پژوهشی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به‌منظور پاسخگویی به بخشی از نیازهای پژوهشی کشور در حوزه علوم انگور و فرآورده‌های جانبی از سال ۱۳۹۱ آغاز به کارکرده است.

۳۰ درصد باغات استان همدان در ملایر است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه استان همدان در بخش کشاورزی و محصولات مختلف ظرفیت‌های خوبی دارد، به وجود ۷۳ هزار هکتار باغ در استان همدان اشاره کرد و گفت: از این میزان ۳۰ درصد باغات در ملایر است و بیش از ۵۰ تا ۶۰ درصد انگور استان همدان در ملایر تولید می‌شود.

منصور رضوانی جلال با اشاره به اینکه ملایر شهرستانی باغی است و باغداران ملایر همیشه در تولیدات انواع محصولات باغی پیشگام بوده‌اند، گفت: میانگین تولید انگور در جهان در هر هکتار ۱۰.۵تن، در کشور ۱۴ تن، در استان همدان ۱۹ تن و در شهرستان ملایر بیش از ۲۳ تن است.

شهر «خوشه‌های‌طلایی» جهانی شد/ثبت میراث کشاورزی این باربرای ملایر

رضوانی جلال بابیان اینکه ملایر در تولید انگور نمونه و برتر است، یادآور شد: این شهرستان در بخش باغبانی ظرفیت‌های خوبی دارد.

نظام تولید انگور در ملایر به‌عنوان پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهان به ثبت رسید همین ویژگی‌ها سبب شد شهرستان ملایر اخیراً عنوانی جهانی را به خود اختصاص دهد به‌طوری‌که پیرو توافقات محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی و گرادسیانر واسیلوا مدیرکل فائو در خصوص گسترش شناسایی جهانی پیشینه تاریخی و تنوع زیستی کشاورزی در ایران و تکمیل پرونده‌های مربوطه، نظام تولید انگور در ملایر به‌عنوان پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهان به ثبت رسید.

بنا بر اعلام فائو این دستاورد مهم با پذیرش مدارک، مستندات و دفاعیه‌های ارائه‌شده در اجلاس گروه مشاوران علمی دبیرخانه میراث‌های مهم کشاورزی جهانی (GIAHS) از تاریخ هفتم تا دهم آذرماه جاری در مقر سازمان فائو در شهر رم حاصل آمد و این ثبت با پایلوت «دره جوزان» شهرستان ملایر صورت گرفت.

در همین زمینه نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی با توضیح اینکه ثبت میراث‌های کشاورزی مهم جهانی (GIAHS) ابتکار عمل سازمان فائو است، گفت: هدف از این ابتکار عمل، شناسایی، معرفی و حفاظت از میراث کشاورزی جهانی است.

محمدکاظمی گفت: هر پرونده که درخواست ثبت در این نظام را دارد باید واجد شرایط و معیار نقش آن در امنیت غذایی و معیشت خانوارهای روستایی، تنوع زیستی کشاورزی، دانش محلی و بومی و سنتی، فرهنگ و نظام‌های ارزشی و سازمان‌های اجتماعی، و چشم‌اندازهای طبیعی و گردشگری کشاورزی باشد و همچنین کشور درخواست‌کننده باید یک برنامه عمل جامع برای حفاظت و صیانت و توسعه آن به فائو را ارائه دهد .

حضور نمایندگان فائو در ملایر

کاظمی بابیان اینکه برای ثبت جهانی انگور ملایر نمایندگان فائو ۲۴ آبان ماه امسال در ملایر حاضر و بررسی‌های نهایی در ۱۰ آذر امسال انجام و مجوز ثبت جهانی انگور ملایر صادر شد، گفت: این اتفاق برگ زرینی بر افتخارات شهر تاکستان‌های زرین افزود.

محمدکاظمی بابیان اینکه این دستاورد ملی و منطقه‌ای بسترساز رونق شهرستان ملایر در حوزه اقتصاد کشاورزی خواهد بود، گفت: شناساندن بیش‌ازپیش ظرفیت‌های شهرستان ملایر با اتکا به فرصت‌های ایجادشده و تلاش مضاعف برای ارزش‌افزوده در چرخه تولید کشاورزی و صنعتی و سایر حوزه‌ها اولویت‌های اصلی در شرایط کنونی است.

شهر «خوشه‌های‌طلایی» جهانی شد/ثبت میراث کشاورزی این باربرای ملایر

وی با اشاره به ثبت جهانی انگور و اقدامات انجام‌شده در این راستا، خواستار همراهی و همدلی بیشتر مسئولان برای بهره‌گیری از ثمره‌های این رویدادهای مهم در عرصه آبادانی متوازن این شهرستان شد.

سهم عمده تولید و اشتغال ملایر در حوزه انگور و کشمش است

فرماندار ویژه ملایر نیز بابیان اینکه ملایر بیش از ۱۰ هزار هکتار باغ انگور دارد و سهم عمده تولید و اشتغال این شهرستان در حوزه انگور و کشمش است، اظهار داشت: سالانه به همت باغداران ملایری بیش از ۲۵۰ هزار تن انگور مرغوب در این شهرستان برداشت می‌شود که بیش از ۴۰ هزار تن آن به کشمش تبدیل و صادر می‌شود.

باب الله فتحی بابیان اینکه حوزه کشاورزی بخش عظیمی از اشتغال و اقتصاد شهرستان ملایر را به خود اختصاص داده است، گفت: از جمعیت حدود ۳۰۰ هزارنفری ملایر، ۱۰۰ هزار تن به‌طور مستقیم از طریق کشاورزی و باغداری مشغول فعالیت هستند و درآمد کسب می‌کنند.

ثبت جهانی‌شدن انگور ملایر دستاوردهای بسیاری نصیب این شهرستان خواهد کرد معاون استاندار همدان همچنین بابیان اینکه ۲۵ درصد کشمش کشور در ملایر تولید می‌شود، گفت: ثبت جهانی‌شدن انگور ملایر دستاوردهای بسیاری نصیب این شهرستان خواهد کرد.

همچنین در پی ثبت جهانی انگور ملایر که شامگاه شنبه اعلام شد استاندار همدان با صدور پیامی این اتفاق خجسته را تبریک گفت.

سید سعید شاهرخی در پیام خود بابیان اینکه ثبت جهانی نظام تولید انگور در ملایر به‌عنوان پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهان تأکیدی دیگر بر شایستگی‌ها، توانمندی‌ها و ظرفیت‌های بی‌نظیر استان همدان است، آورده است: این موفقیت مهم و افتخاری که برای استان به نام ملایر کسب شد را به مردم شریف استان و مردم شهرستان ملایر، بالأخص کشاورزان سخت‌کوش این شهرستان تبریک می‌گویم و از پیگیری و همکاری خوب وزیر جهاد کشاورزی؛ سازمان جهاد و کشاورزی استان و نمایندگان شهرستان که نقش ویژه‌ای در این ثبت جهانی داشتند، قدردانی می‌کنم.

تداوم برند سازی از داشته‌ها و توانمندی‌های استان

شاهرخی با تأکید بر اینکه مصمم هستیم با تأکید بر نقش ویژه مردم و همدلی و وحدت در استان، تداوم برند سازی از داشته‌ها و توانمندی‌های استان را در مسیر توسعه با صیانت از دسترنج تولیدکنندگان داخلی ادامه دهیم، ابراز امیدواری کرده است: روزبه‌روز شاهد موفقیت‌های بیشتر استان در حوزه‌های مختلف باشیم.

شهر «خوشه‌های‌طلایی» جهانی شد/ثبت میراث کشاورزی این باربرای ملایر

البته ذکر این نکته لازم است که از میان هزاران درخواست واصله از کشورهای مختلف، پیش‌ازاین فقط ۵۲ درخواست در کل جهان موفق به عبور از فرآیند سخت‌گیرانه نظام ثبت فائو شده بودند که از کشورمان نظام کشاورزی مبتنی بر قنات کاشان به‌عنوان اولین میراث جهانی در میان این فهرست قرار دارد.

جمهوری اسلامی ایران به لحاظ برخورداری از تاریخ و تمدن ریشه‌ای در بخش کشاورزی و تنوع زیستی منحصربه‌فرد، ظرفیت‌های مهمی از بعد میراث جهانی کشاورزی دارد که در تفاهم‌نامه‌های وزیر جهاد کشاورزی با مدیرکل فائو به این ابعاد توجه شده است.

در این راستا پس از ثبت کشاورزی مبتنی بر قنات در سال ۱۳۹۳ و نیز انگور ملایر در روز گذشته، چند پرونده دیگر نیز توسط وزارت جهاد کشاورزی تکمیل و به دبیرخانه میراث جهانی کشاورزی ارسال‌شده است.

کد خبر 4473422

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه همدان

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


مسدود شدن پل گلدن گیت سانفرانسیسکو از سوی حامیان فلسطین